Cameratoezicht in Rolderstraat en Menning in Assen verdwijnt per 1 november. Gemeente kondigt maatregelen aan om terugkeer overlast te voorkomen

Bewakingscamera's in de Rolderstraat in Assen. Foto: DvhN

De camera’s in de Rolderstraat en Menning in Assen gaan per 1 november verdwijnen. Handhaving en politie gaan wel meer toezicht houden.

Dat heeft de gemeente Assen besloten op basis van verbeterde overlast- en criminaliteitscijfers. Eind 2019 werden de Rolderstraat en Menning aangewezen als veiligheidsrisicogebied en werden camera’s opgehangen. Bewoners en ondernemers voelden zich niet langer veilig na een reeks van geweldsincidenten, de handel in drugs en omdat er structureel te hard werd gereden.

Tijdelijke maatregel

In december 2020 werd besloten het tijdelijke cameratoezicht met een jaar te verlengen. De Asser fractie van GroenLinks zette daar vraagtekens bij, omdat de overlast toen al flink zou zijn afgenomen. De gemeente besloot het samenscholingsverbod en preventief fouilleren wel te schrappen, maar het cameratoezicht nog niet.

Sinds die beslissing hebben zich volgens de gemeente geen incidenten voorgedaan die het noodzakelijk maakten camerabeelden te bekijken. Dat de camera’s nu niet langer de straten zullen filmen, is ook besloten op basis van gesprekken met ondernemers en bewoners: die voelen zich volgens de gemeente een stuk veiliger.

‘Bang dat overlast snel weer terug is’

Athier Alsady van de gelijknamige bakkerij in de Rolderstraat beaamt dat de overlast op dit moment helemaal weg is. „Ik ben alleen wel bang dat de problemen net zo snel weer terug gaan komen, nu de camera’s worden weggehaald. Ik had liever gezien dat ze blijven hangen, juist omdat de overlast daardoor zo veel minder is geworden. En ik weet dat meer mensen in deze straat er zo over denken.”

Verschillende ondernemers geven aan dat ze het een beetje vreemd vinden dat het weghalen van de camera’s overal te lezen is, ook op de kanalen van de gemeente. „De hangjongeren die overlast veroorzaken weten het dan ook heel snel”, zegt Alsady. „Zo maak je slapende honden wakker”, zegt een onderneemster die liever anoniem wil blijven.

Pim Hauer van kapsalon Hairbat vindt het ook ‘een beetje vreemd’ dat de camera’s weer weggehaald worden. „Juist omdat ze zo’n goed effect lijken te hebben.” Zijn kapsalon staat aan het einde van de Rolderstraat, daar waar de overlast altijd al een stuk minder groot was. „Maar mocht die overlast toch weer terugkeren, heb ik er totaal geen probleem mee als ze permanente camerabewaking installeren.”

Blijven in gesprek

De gemeente laat weten de situatie scherp in de gaten te houden en in gesprek te blijven met bewoners en ondernemers, onder andere over leefbaarheid en verkeersveiligheid. Ook wil Assen kamerverhuurcontroles houden, die eerder door corona niet door konden gaan.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu