'Camping Anderen kan niet open blijven'

Camping Liebe in Anderen. Foto: boerderij-liebe.nl

Camping Liebe in Anderen moet toch sluiten. Het college van Aa en Hunze ziet groot onheil als de raad vasthoudt aan de eis om het campinkje open te houden.

Camping Liebe in Anderen moet toch sluiten. Het college van Aa en Hunze ziet groot onheil als de raad vasthoudt aan de eis om het campinkje open te houden.

Kamperen bij de boer is op camping Liebe al twintig jaar mogelijk en het dorp Anderen zou de camping aan de Veenvoort graag houden. Een raadsmeerderheid ziet geen enkele noodzaak om de camping te sluiten en heeft het college opgedragen om een manier te vinden om de camping te redden van de regels die de gemeente zelf heeft opgesteld.

Die manier is niet gevonden. Sterker, B en W hebben een waslijst aan redenen opgeschreven om geen uitzonderingen te maken op de regels. Het kan alleen als de raad de regels voor kleinschalig kamperen aanpast en dat zal dan moeten gebeuren met een deugdelijke motivatie. Maar ook dan dreigt de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur averij op te lopen. Bezwaren tegen zo'n besluit hebben gerede kans van slagen bij de Raad van State.

De kans is volgens het college bovendien groot dat er een paar claims worden ingediend omdat in enkele soortgelijke gevallen boerencampings zijn gestopt of geweigerd. Zo wilde er iemand een campercamping beginnen in Gieten en is een boerenbedrijf verkocht omdat de camping niet mocht worden voortgezet. Als camping Liebe mag blijven bestaan wordt wildgroei gevreesd, omdat andere eigenaren van een boerderij gelijke behandeling mogen verwachten. Camping Liebe moet sluiten, omdat er geen landbouwbedrijf meer aan gekoppeld is. De overgangsperiode van vijf jaar is inmiddels voorbij.

Nieuws

Meest gelezen

menu