Campinghouders en havenmeesters dreigen met rechter. 'Waarom wel naar de wc bij IKEA en niet op de camping?'

De campingbranche riep op om de toiletgebouwen voor 1 juli te openen. Foto: Archief/ANP

Recreatie- en watersportorganisatie Hiswa-Recron Noord overweegt naar de rechter de stappen om de recreatiebedrijven voor 1 juli open te krijgen. ,,Er is sprake van rechtsongelijkheid”, zegt regiomanager Petra Ellens.

,,Mensen mogen bij Ikea wel naar de wc, maar mogen niet in de toiletgebouwen op de camping. Waarom niet? Wij missen een goede onderbouwing,” aldus Ellens.

Zij heeft maandag de geactualiseerde noodverordeningen van de Veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Friesland nageplozen en daarin staat dat de sanitairgebouwen van recreatiebedrijven in het Noorden niet eerder dan 1 juli open mogen. Conform het beleid van de regering.

Onacceptabel

,,Wij vinden dat onbegrijpelijk en onacceptabel. Een groot deel van het seizoen is verloren als de maatregelen pas op 1 juli versoepeld worden. Ook omdat de coronacrisis in het Noorden minder slachtoffers heeft gemaakt dan in de rest van het land. Veel noorderlingen boeken traditioneel een vakantie in Noorden”, zegt de regiomanager van Hiswa-Recron Noord, dat recreatie -en watersportondernemers vertegenwoordigt.

,,Alle vakanties wordt nu in zes weken zomervakantie gepropt. We hadden graag in dit voorseizoen proefgedraaid. Senioren en mensen zonder schoolgaande kinderen trekken er juist in deze rustige periode op uit. Die zijn straks ook aangewezen op de zomervakantie”, zegt Ellens.

Brandbrief

Hiswa-Recron heeft een brandbrief gestuurd naar het kabinet en oproepen gedaan aan de Veiligheidsregio’s en de gemeenten in het Noorden om de opening van recreatiebedrijven te vervroegen. Tot nu toe zonder resultaat. Ellens: ,,We beraden ons op wat we gaan doen. Daarbij sluiten we juridische stappen niet uit.”

Volgens Petra Ellens liggen de protocollen klaar over hoe om te gaan met de anderhalvemetermaatregel op de camping en het bungalowpark. ,,We denken bijvoorbeeld aan eenrichtingsverkeer in de sanitairgebouwen en de toiletten, douches en wasbakken zijn om en om open.”

Verder zijn gasten verplicht hun vakantie vooraf te boeken, zodat eigenaren de spreiding van gasten over hun terrein in de gaten kunnen houden.

Per dag 4 miljoen euro verlies

De recreatiesector lijdt miljoenen euro’s verlies door de coronacrisis. Marketing Drenthe berekende vorige week dat de crisis de vrijetijdsbranche in deze provincie per dag 4 miljoen euro kost. Eind mei zal de schade oplopen tot 300 miljoen euro, zo schat Marketing Drenthe.

,,De klappen is de sector zijn enorm”, bevestigt Ellens. ,,En recreatieondernemers kunnen het niet op een ander moment terugverdienen. Hemelvaart en Pinksteren komen maar een keer in het jaar voor.”

Ellens verwacht deze zomer geen overbezette campings en andere recreatiebedrijven in het Noorden. ,,Vol is vol. En met anderhalve meter afstand zal de camping minder gevuld zijn. Vol in 2020 is minder vol dan in 2019.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu