Campings wikken en wegen: open of dicht? 'Gelukkig heb ik nog wat spek op de ribben'

Lege velden op camping Alinghoek. Foto:DVHM

Een Fries echtpaar klust aan de caravan en in de verste uithoek van de camping heeft een stel de boel net klaargemaakt. Op camping Alinghoek in Drouwen is verder geen enkele plek bezet.

,,Wat dichtbij is, zegt af. Maar daar tegenover staan gasten die nu al voor juli en augustus boeken, omdat ze dit jaar in Nederland willen blijven”, zegt campingeigenaar Mark Schut. Volgende week, in het paasweekeinde, verwacht hij zo’n 10 procent van de normale bezetting.

‘Ik snap het’

Schut twijfelde niet, de boel ging ‘gewoon’ open op 1 april. Maar door het ‘negatieve reisadvies’ van Rutte is de camping grotendeels verlaten. ,,Onze camping is ruim opgezet. Ik kan prima anderhalve meter afstand creëren. Ik had al looproutes voorbereid en andere voorbereidingen getroffen, maar ik begrijp de maatregelen wel. Ruttes advies is bedoeld om gewone kampeerders af te schrikken en dat snap ik.”

De werkzaamheden aan het sanitair - Schut was bezig kranen met sensor te installeren - heeft hij maar even opgeschort. ,,Dat kan later ook nog”, glimlacht hij.

Mensen die al een plekje hadden gereserveerd op Alinghoek krijgen tot 10 mei een voucher, waarmee ze het al betaalde bedrag komend seizoen alsnog kunnen gebruiken. ,,Ik denk dat veel campings dat niet kunnen doen”, zegt hij. ,,Gelukkig heb ik wat meer spek op de ribben.”

‘Net zo onduidelijk als het beleid’

Op een kleine camping verderop is de situatie anders. Daar is niemand te bekennen op het ruim opgezette veld. De campingeigenaren, die liever niet met hun naam in de krant willen, hebben na een week wikken en wegen besloten voorlopig dicht te blijven tot vandaag, 6 april. En daarna? ,,We adviseren gasten om niet te komen. Maar als ze écht willen, tja, dan hebben we hier wel een plekje.” De vrouw zucht. ,,Ik weet het. Net zo onduidelijk als het advies van de regering.”

Het beheerdersstel worstelt nog steeds met de vraag wat nou verstandig is. ,,We willen verspreiding voorkomen”, zegt ze. ,,Maar dan vraag je je ook af: doe je dat door dicht te gaan? We hebben hier ruimte zat en mensen met campers zijn zelfvoorzienend. Mensen doen ook boodschappen, gaan naar de bakker.. Het is echt een enorm dilemma. Normaal gesproken zouden we met Pasen vol staan. Eigenlijk heb ik het liefst dat de regering gewoon zegt: sluit. Dan heb je die onduidelijkheid ook niet meer.”

Gasten betalen alsnog

Het stel maakt zich nog niet druk om de financiële gevolgen van de crisis. ,,Deze maand is niet per se de maand waar het er op aankomt”, zegt haar man. ,,Bovendien: ik werk ernaast. Maar als je een heel seizoen moet missen, wordt het een ander verhaal.”

Per mail hebben ze hun gasten geïnformeerd over hun beslissingen. Omdat mensen nooit aanbetalingen hoeven te doen, delen ze hier geen vouchers uit. ,,Een paar gasten die hebben geannuleerd, zeggen: we betalen wel gewoon. Dat vind ik echt mooi”, glundert de dame.

De campingeigenaren willen liever niet met hun naam in de krant omdat ze bang zijn voor reacties op sociale media. Hun namen zijn bij de redactie bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu