Carbidschieten in Drenthe mag, maar in kleine groepen en mogelijk zonder bier

Carbidschieten in Drenthe op oudejaarsdag kan doorgaan, maar niet in heel grote groepen. Burgemeesters van gemeenten waar veel met carbid wordt geschoten willen zich daarvoor inspannen.

Carbidschieten in Drenthe vindt straks, anders dan vorig jaar, in kleine groepjes plaats.

Carbidschieten in Drenthe vindt straks, anders dan vorig jaar, in kleine groepjes plaats. Foto: Archief/Andre Weima

De burgemeesters willen in het overleg van de Veiligheidsregio Drenthe binnenkort tot een gezamenlijk besluit komen, maar de meesten willen de traditie van carbidschieten op oudejaarsdag door laten gaan.

Ze stellen nadrukkelijk als voorwaarde dat het coronavirus niet verder om zich heen moet grijpen en dat vanuit Den Haag geen verbod op het carbidschieten komt. ,,Dan volgen we het landelijke beleid”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen.

Aan tafel met carbidteams

Komende week zit Van Oosterhout aan tafel met een aantal carbidteams uit zijn gemeente. ,,We gaan kijken of het mogelijk is of er meer dan vier personen in een weiland bij elkaar kunnen zijn. Hoeveel precies, dat weet ik nu niet. Dat hangt af van hoe het virus zich ontwikkelt. In de tweede of derde week van december kunnen we pas een definitief besluit nemen.”

Emmen telt 150 plekken waar met carbid wordt geschoten, zegt Van Oosterhout. ,,We zijn de hoofdstad van het carbidschieten. Het gaat er bij ons gemoedelijk aan toe. Kniepertjes, erwtensoep en een borreltje er bij. Jong en oud komt er op af. We luiden op een gezellige manier het oude jaar uit.”

Hoe houden we anderhalve meter afstand

„Het belangrijkste is hoe we tijdens het carbidschieten de anderhalve meter afstand kunnen houden. Dat is lastig om te handhaven, maar wel goed uit te voeren. Hoe? Daar moeten we het over hebben”, zegt burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo.

Hij ziet het liefst dat het carbidschieten doorgaat. ,,Er is al een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen en carbidschieten is een mooie traditie waarbij zich zelden problemen voordoen in onze gemeente. Ik bezoek elk jaar een paar locaties. De organisatoren houden zich netjes aan de regels. Daarom wil ik me inzetten om het carbidschieten door te laten gaan. Anders wordt de jaarwisseling wel een heel sober feestje.”

Om grote oplopen te vermijden denkt Thijsen aan een alcoholverbod tijdens het carbidschieten. ,,Dat is gemakkelijk te handhaven, want alcoholgebruik in de openbare ruimte is verboden.”

Meldingsplicht voor vergunning

In de meeste Drentse gemeenten hebben carbidteams een meldingsplicht om aan een vergunning te komen. Ook in Westerveld. Burgemeester Rikus Jager gaat net als zijn collega in Emmen met de carbidteams om tafel. ,,Ik wil weten wat de jongelui er zelf van vinden om het carbidschieten door te laten gaan in coronatijd. Want dat brengt wel een verantwoordelijkheid met zich mee. Die moeten we samen dragen, gemeente en de carbidteams. Je wilt niet dat het carbidschieten een bron van besmettingen wordt.”

Op sommige locaties komen volgens Jager tweehonderd mensen bij elkaar, op andere tien. ,,We moeten kijken hoe we het carbidschieten het beste kunnen invullen. Misschien moet je wel met tijdfases gaan werken. Het carbidschieten moet geen evenement worden, want evenementen zijn verboden. ”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu