Carmelcollege in Emmen aast ook op nieuwbouw op De Meerdijk (school begint zelf met onderzoek)

Het Carmelcollege in Emmen onderzoekt de mogelijkheden voor nieuwbouw op het sport-en businesspark De Meerdijk. Dit bevestigt rector Louwien Eising.

Het Carmelcollege is gevestigd aan de Wendeling in de Emmer wijk Angelslo.

Het Carmelcollege is gevestigd aan de Wendeling in de Emmer wijk Angelslo. Foto: BIANCA VERHOEF

Het Carmelcollege is een scholengemeenschap met zo’n 1440 leerlingen. Sinds jaar en dag heeft de school haar hoofdvestiging aan de Wendeling in de wijk Angelslo.

Het grootste gedeelte hiervan werd in 1969 gebouwd en deed eerder dienst als onderkomen voor de rooms-katholieke LTS. In 1996 en 1997 kwam daar nog een nieuw gedeelte bij.

De laatste grootschalige renovatie was zo’n tien jaar geleden. Volgens rector Louwien Eising voldoet het pand aan alle eisen voor het geven van kwalitatief goed onderwijs, maar zijn er goede redenen om na te denken over nieuwbouw.

,,Het pand waarin we nu zitten is qua duurzaamheid niet top en de onderhoudskosten zullen de komende jaren alleen maar toenemen’’, zegt Eising. ,,De vraag is of je daarin moet investeren of dat het misschien verstandiger is om te kiezen voor een totaal nieuw schoolgebouw.’’

Enige topsporttalentschool van Drenthe

De school weet al waar zij dan graag een nieuw schoolgebouw wil hebben: De Meerdijk, het sport- en businesspark waar onder meer ook het stadion van FC Emmen te vinden is.

Het Carmelcollege is de enige topsporttalentschool van Drenthe en biedt leerlingen die op hoog niveau sporten speciale faciliteiten en begeleiding. Daarnaast zijn er voor alle opleidingen (behalve tweetalig onderwijs) ook sportklassen. Leerlingen krijgen daar geen drie, maar zes uur per week sportlessen.

De Meerdijk past daar volgens de school qua voorzieningen uitstekend bij. Bovendien is het gebied uitermate goed bereikbaar. Sinds 2014 heeft het Carmelcollege al een nevenvestiging op De Meerdijk.

Vanwege een groei van het aantal leerlingen was destijds uitbreiding noodzakelijk en aan de Wendeling was dit niet mogelijk zonder de buurt te belasten. Op eigen kosten plaatste de school acht semipermanente lokalen op De Meerdijk. In 2016 kwamen daar nog vier van dit soort lokalen bij en werd de kantine op deze locatie uitgebreid.

Thrianthaschool

Het Carmelcollege was in 2014 de vierde school die neerstreek aan De Meerdijk. Het Drenthe College, praktijkschool PRO en RENN 4 De Atlas gingen het Carmelcollege voor. RENN 4 is een school voor jongeren met gedragsproblemen en/of een psychische beperking.

Deze zomer wordt op de Meerdijk begonnen met de bouw van een schoolgebouw voor het voortgezet onderwijs van de Thriantaschool. Deze school, die nu nog in de wijk Bargeres te vinden is, is bedoeld voor zeer moeilijk lerende jongeren.

De gemeente Emmen laat weten dat zij niet betrokken is bij het onderzoek van het Carmelcollege. ,,Het is een eigen plan van deze school, waar we nog geen mening over hebben’’, aldus woordvoerster Miranda Kocks.

,,In principe zijn wij verantwoordelijk voor de huisvesting van onderwijsgebouwen. Maar dat betekent niet dat alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden. We hebben maar drie miljoen euro per jaar voor nieuwbouw en uitbreiding van onderwijshuisvesting in onze gemeente te besteden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu