Cascaderun hoogst gewaardeerde sportevenement

De Hoogeveense Cascaderun, het grootste hardloopfestijn in Drenthe, steekt met kop en schouders uit boven andere sportevenementen in ons land.

Dat blijkt uit onderzoek van de Hanzehogeschool Groningen. Volgens studenten van het Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap wordt de run door deelnemers en bezoekers met een 8,9 gewaardeerd. Dat is hoger dan evenementen als de start van de Tour de France (8) in Utrecht en het WK Schaatsen (7,9).

Niet-sporters doen mee

Het onderzoek naar de sociaal maatschappelijke impact van sportevenementen is in november 2015 gehouden, als onderdeel van het promotieonderzoek van Hans Slender. In meerdere opzichten blijkt de Cascaderun een opvallend evenement. Volgens de onderzoekers is het bijzonder dat de Hoogeveense Cascaderun veel deelnemers trekt die normaal niet aan sport doen.

Ongeveer 700 mensen die nog nooit lid zijn geweest van een sportvereniging deden mee aan de run over 5 of 10 mijl. Verder bleek dat de meeste deelnemers regelmatig getraind hadden voor het evenement. Van alle lopers kwam ruim 44 procent uit Hoogeveen en 30 procent uit een andere Drentse plaats. De verhouding tussen mannen en vrouwen is nagenoeg gelijk.

GigaG Cascaderun

De Hoogeveense Cascaderun wordt dit jaar op zondag 17 april gehouden. Op het programma staan de 5 mijl, de 10 mijl en de Unicefloop. Nieuw is dit jaar de GigaG Cascaderun, voor mensen met een beperking.

Tijdens de hardloopdag zijn ruim 650 vrijwilligers in touw. Vorig jaar trok het evenement tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu