Casper Kloos stopt als fractieleider Leefbaar Tynaarlo, Jurryt Vellinga volgt hem op

Casper Kloos stopt als fractievoorzitter. Foto: Jaspar Moulijn

Een tijdperk komt ten einde: Casper Kloos stopt per 1 mei als fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo. Raadslid Jurryt Vellinga volgt hem in die functie op.

Kloos stond aan de wieg van Leefbaar en fungeerde aanvankelijk als luis in de pels van de gevestigde partijen VVD, PvdA en CDA. Hij wist de fractie echter bij de afgelopen verkiezingen tot de grootste van Tynaarlo te maken en nam het voortouw bij de coalitiebesprekingen.

Complex en ongemakkelijk

Nu Leefbaar de grootste collegepartij is, vindt Kloos zijn nieuwe rol complex en ongemakkelijk. „Hij is meer van de directheid, openheid en gaat vaak recht-voor-zijn-raap de strijd aan”, zo laat de fractie dinsdag in een verklaring weten.

Jurryt Vellinga is met zijn 43 jaar weliswaar de Benjamin van de fractie, maar hij staat bekend als een bedachtzaam, weloverwogen raadslid, die dikwijls verstandige dingen zegt. Het fractieleiderschap van de grootste collegepartij lijkt hem dan ook onder het huidige gesternte goed te passen.

Complexe politieke situatie

De politieke situatie in Tynaarlo is complex. Leefbaar trok bij de afgelopen verkiezingen dan wel het grootste aantal stemmen, de partij werd op de voet gevolgd door VVD en GroenLinks. De drie partijen hebben elk vier zetels in de raad.

Casper Kloos, hij wordt binnenkort 73 jaar, blijft dus in de gemeenteraad. Hij is daarnaast nog vaak actief als ombudsman. Hij wil zich richten op sociale zaken, woningbouw en zorg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu