Catwalk voor koeien brengt publiek in verrukking

Ein schöner Rücken kann auch entzücken. Als dat al voor vrouwen geldt dan zeker ook voor de koeien die hun achterzijde in volle glorie tentoonspreiden op de provinciale Drentse veekeuring in Pesse. ,,Och, wat een beauties. En kijk eens hoe ze nog hoog in het kruis zitten.’’

Keurmeester Wouter de Bruin komt zaterdag superlatieven tekort om de schoonheid van een zestal dames te bezingen. Ze paraderen op de catwalk voor koeien die in de ring van manege Smit is uitgezet. Ze doen dat met een elegance die je zo op het eerste oog niet zou verwachten van deze koeien op leeftijd.

De beste melkgevers
Het Uierkampioenschap is zojuist achter de rug, nu is het de beurt aan het kampioenschap Oude Koeien. Met twee hoofdletters geschreven. De naam misleidt, want het zijn wel topkoeien die van het puntje van hun neus tot het laatste haartje van hun staart melk geven. Tientallen liter per dag. Het zijn de beste melkgevers van alle categorieën die in Pesse hun talenten showen.

Ringmeester Jaap Jacobi uit Garyp geleidt de schoonheden over de looplijn in de ring en garandeert dat het publiek een goed zicht heeft. ,,Wat een uitstraling hebben deze koeien!’’ Het is de stem van de keurmeester die uitstijgt boven het instemmend geroezemoes van de liefhebbers.

,,Wat een uitstraling hebben deze koeien!’’

Neuslengte tekort
Ria uit Drouwenermond komt voorbij, nummer 99 van de lijst. ,,Prima beenwerk en een slijtvast frame’’, prijst de keurmeester. Maar Ria komt net een neuslengte tekort om Marie uit Beilen te verslaan. Zij is de beste Oude Koe. Zij heeft extra balans in haar frame en draagt, voor haar leeftijd, de uier nog heel hoog. Het is geen ander verhaal dan bij vrouwen, aldus de keurmeester. En Marie straalt van oormerk tot oormerk.

De 24-ste veekeuring is een initiatief van de Federatie Veeteeltstudieclubs. Het zijn niet alleen de rijpere dames die de show stelen. Kalveren, pinken, vaarzen en jongere koeien marcheren even zo goed door de arena, maar missen toch net dat sprankje finesse van de Oude Koeien. Wat opvalt is wel hoe zorgvuldig ze zich hebben laten toiletteren.

Overtollig haar is overal weggeschoren, de vachten glimmen van de boenwas en rond sommige exemplaren hangt een zachtroze gloed alsof ze zichzelf zwaar bepoederd hebben.

Goede uiers
Uiers, daar draait toch veel om bij koeien. Een goede uier staat garant voor een vloed aan melk. Niet zo’n wonder dus dat ook de Uierkampioenschappen op het programma staan. De enig rode deelnemer onder de deelnemers is de winnares.

Keurmeester De Bruin legt uit. Punt één: de uier is lang en mooi van kwaliteit. Punt twee: de uier zit mooi vast aangehecht tegen de buikwand. ,,Je ziet vanaf de buitenkant hoe hij is gemolken. Het is een krant die overblijft. Ja, zo zeggen we dat. Een krant, zo mooi droog ziet de uier.’’

,Ik wil ze graag sterk zien in de bovenlijn, met een breed kruis.''

En wat vindt hij nu een mooie koe? ,,Ik wil ze graag sterk zien in de bovenlijn, met een breed kruis. Als je van achteren kijkt moet er ruimte zitten in het kruis.’’

Helder.

Het kruis bij de pinken is nog niet helemaal uitgegroeid, maar Yannick Meijering (16) uit Zuidwolde laat zien dat zijn Melody 5 veel potentie heeft. Wat opvalt is de toplijn van al het jonge spul. Ze hebben alle een recht opstaand kammetje van vachthaar dat de ruglijn nog rechter doet ogen. Grappig om te zien hoe hoe de moderne haarcoupe van Yannick daarbij naadloos aansluit.

Strak
Yannick en Melody 5 maken een beste beurt in Pesse. Melody krijgt een paarse strik voor haar uiterlijk en haar opmaak. Toegegeven, het kostte Yannick een halve dag. Yannick zelf scoorde nog hoger met zijn showmanship, de manier waarop hij de pink aan het publiek liet zien.

Een strakke keuring, een strakke tijdsindeling. Om vier uur is het inpakken en wegwezen. De dames moeten nog wel worden gemolken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu