CdK Tichelaar woest om mogelijke sluiting gevangenis Veenhuizen

Jacques Tichelaar. Foto: Archief DvhN.

Drenthe werkt niet langer mee aan de opvang van vluchtelingen en het zoeken van woningen voor vluchtelingen die hier mogen blijven. Ook kan Den Haag de aanleg van windmolens in Drenthe op zijn buik schrijven en is het over en uit met de uitvoeringen van bezuinigingen bij de aankoop van natuurgebieden.

Een giftige commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar neemt geen blad voor de mond in zijn reactie op de plannen voor sluitingen van de gevangenis Esserheem en de justitiële jeugdinrichting Het Poortje, beide in Veenhuizen.

,,Wij zijn niet gediend van dit soort maatregelen’’, zegt Tichelaar in een reactie aan  Dagblad van het Noorden.   Met het Noorden, waar ook de penitentiaire inrichting van Ter Apel zou moeten sluiten, is geen enkel overleg geweest. Daarmee veegt minister Van der Steur volgens hem de vloer aan met de afspraken die Drenthe twee jaar geleden maakte met de toenmalige staastecretaris Fred Teeven van Justitie.

Onbetrouwbare overheid

Teeven besloot onder meer tot sluiting van de gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen en Groot Bankenbosch en Fleddervoort in Veenhuizen. Tichelaar: ,,Toen is door Teeven klip en klaar beloofd dat geen verdere sluitingen zouden volgen.  Het besluit van Teeven was ‘toekomstbestendig’, zoals hij dat zelf formuleerde.’’ Een harde belofte dus.

Tichelaar heeft het gehad met ‘de onbetrouwbare overheid’. Telkens opnieuw worden eenzijdige afspraken doorgedrukt in kwetsbare gebieden zoals in Drenthe en Groningen.  Zo ging het met het belastingkantoor, de kazerne en dienstregelingen. Tichelaar wijst naar een uitspraak van de Tweede Kamer die onderstreept dat kwetsbare regio’s als Drenthe, Groningen, Zeeland en Limburg moeten worden ontzien.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu