Cel geëist tegen GHB-dealer uit Roden

GHB-koning uit Roden veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Tekening Annet Zuurveen

Tegen Jasper R. (38) uit Roden is woensdag bij het hof in Leeuwarden 2,5 jaar celstraf geëist voor de voorbereiding van de productie van de partydrug GHB en verboden vuurwapenbezit.

Bij R. zijn in 2012 honderden vaten met in totaal 41.000 liter GBL gevonden. Volgens een getuigendeskundige op het gebied van synthetische drugs is dit middel het belangrijkste bestanddeel van de vloeibare partydrug GBH. R. erkende dat hij met zijn bedrijf Clean Magic op grote schaal heeft gehandeld in GBL met klanten in vooral Duitsland. ,,Ik verkocht het als schoonmaakmiddel. Er zijn mensen die het als partydrug gebruikten. Maar ik heb daar geen signalen van gekregen.”

R. wordt gezien als de grootste GHB-dealer van Nederland. Hij verklaarde zelf dat hij gedurende enkele jaren 4,4 miljoen euro omzet heeft gemaakt met de in zijn ogen legale handel. Justitie ziet dat als crimineel geld. Bij de verdachte uit Roden is ruim 966.000 euro in beslag genomen. Op last van de rechtbank is dat verbeurd verklaard. De advocaat-generaal heeft het hof gevraagd om dat ook te doen.  Uitspraak over twee weken.

Advocaat Anno Huisman stelde in zijn pleidooi dat er onvoldoende bewijs is dat R. ervan uitging dat het door hem geleverde middel in het buitenland werd gebruikt om GHB van te maken. ,,Op geen enkele manier is aangetoond dat daar een markt voor was. In geen van de situaties valt wat mijn cliënt gedaan heeft onder bereik van de Opiumwet: of hij nou een eindproduct leverde dat toegepast werd als schoonmiddel of het genotsmiddel GBL zelf.”

Dagblad van het Noorden was in Leeuwarden om de zaak te volgen. Lees hieronder het liveblog terug.

Nieuws

Meest gelezen

menu