Celstraf geëist tegen eigenaar (28) van ICT-bedrijf uit Gasselternijveen die jonge werknemers seksueel misbruikte

Om datacenters binnen te komen, moesten de werknemers zich uitkleden en laten fouilleren.

Om datacenters binnen te komen, moesten de werknemers zich uitkleden en laten fouilleren. Foto (ter illustratie): PR

Geniepig en berekenend. Dat zei de officier van justitie woensdag over de manier waarop een 28-jarige eigenaar van een ICT-bedrijf uit Gasselternijveen drie medewerkers heeft misleid en misbruikt. Hij eiste bijna drie jaar cel.

De man nam een medewerker van 16 jaar en een twintiger die stage bij hem liep voor het werk mee naar verschillende datacenters, waaronder dat in de tv-toren in Hoogersmilde en twee in Groningen en Hoogkerk. Om daar binnen te komen, moesten ze een contract tekenen met een opmerkelijk protocol; ze moesten zich van tevoren uitkleden en zich door de Gasselternijvener naakt laten fouilleren, ter voorkoming van het naar binnen smokkelen van microchips. Eenmaal binnen moest de procedure om het half uur worden herhaald.

Dat leidde ertoe dat ze, elke keer als ze met hun baas een datacenter bezochten, seksueel werden misbruikt. „De handelingen gingen steeds verder en werden steeds heftiger”, zei de officier in de rechtbank in Assen, waar de 28-jarige man terechtstond. Hij werd op 20 december afgelopen jaar opgepakt, nadat de 26-jarige stagiair naar de politie was gestapt.

Laag IQ en autistische stoornis

Het slachtoffer is een kwetsbare man met een laag IQ en een autistische stoornis. Hij onderging ‘de procedure’ bij de datacenters een aantal keren. De man startte begin november met zijn stage in Gasselternijveen en stapte half december naar de politie, nadat hij zijn persoonlijk begeleider in vertrouwen had genomen. Naar aanleiding van zijn verklaringen nam de politie ook contact op met een 16-jarige werknemer. Hem bleek in november en december vorig jaar precies hetzelfde te zijn overkomen.

Ook hij had een contract met daarin een protocol moeten ondertekenen. Daarop stonden de logo’s van beide datacenters. De contracten zijn door de politie gevonden tussen de spullen van de verdachte. Op zijn telefoon zijn naaktfoto’s van beide slachtoffers gevonden.

Seksvideo’s

Een werknemer van 21 jaar, die in augustus 2021 bij het bedrijf kwam werken en uiteindelijk de compagnon van de verdachte werd, deed begin dit jaar aangifte. Hij moest een pornosite opzetten voor het bedrijf. Om de site te kunnen bouwen, had zijn baas een contract gesloten met een Amerikaans bedrijf, vertelde hij. Daarin stond dat ze wekelijks een seksueel getinte video van hen samen moesten aanleveren. Deden ze dat niet, dan moesten ze wekelijks een boete van 5000 euro betalen.

De jonge man, die ook bevriend was met de baas van het ICT-bedrijf, begreep het Engelse contract naar eigen zeggen niet goed en werkte mee, omdat hij bang was voor de boete. Op de telefoon en computer van de Gasselternijvener is een aantal van die video’s teruggevonden. Hij heeft ook enkele video’s van het slachtoffer naar andere werknemers van het bedrijf gestuurd. Bij de politie zei het slachtoffer dat hij vermoedde dat het contract met het Amerikaanse bedrijf een verzinsel van de verdachte was.

‘Hij loog over alles’

„Ik kwam erachter dat er weinig van het bedrijf klopte. De buitenlandse vestiging en de vestiging in Zwolle, waarover de eigenaar vertelde, bestonden niet. Op papier leek het bedrijf groter dan het was, doordat hij een fake team had opgezet”, vertelde de 21-jarige man bij de politie. „Aanvankelijk was hij een goede vriend, maar hij loog over alles. Hij zei dat hij terminaal ziek was en mij aannam omdat het bedrijf moest doordraaien als hij er niet meer was.”

Ook tijdens een politieverhoor zei de verdachte dat hij „een hersentumor zo groot als een eierbal” had, terwijl dat verder nergens uit blijkt. Hij vertelde verder dat hij autistisch is, een syndroom met tics heeft en een trauma heeft overhouden aan de terroristische aanslag op het vliegveld in Brussel, waarvan hij getuige zou zijn geweest. Deskundigen die hem voor de rechtszaak hebben onderzocht, hebben daarvoor geen aanwijzingen kunnen vinden.

‘Misbruik positie’

De man heeft alle beschuldigingen over het misbruik ontkend. Hij zei dat de ex-werknemers hem erin willen luizen, maar volgens de officier hebben ze daar geen enkele reden voor. Hij ontkende in de rechtszaal ook dat hij de protocollen had opgesteld, terwijl hij dat tijdens politieverhoren wel heeft erkend.

Volgens de aanklager heeft de man misbruik gemaakt van zijn positie als werkgever en stagebegeleider en de medewerkers misleid. Dat de slachtoffers kwetsbare en jonge mannen waren, maakt het volgens hem nog ernstiger. Hij eiste 34 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 voorwaardelijk en een behandeling. Ook wil de officier dat hij in totaal 20.000 euro schadevergoeding betaalt aan de slachtoffers. Zijn advocaat vroeg vrijspraak.

Uitspraak over twee weken.