Cel voor Groninger insluiper in Leeuwarden

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Een 38-jarige Groninger veelpleger moet negen maanden de gevangenis in wegens vijf insluipingen in Leeuwarden. Daarnaast moet hij de straf uitzitten die hij eerder voorwaardelijk opgelegd had gekregen: 12 maanden celstraf.

De man wilde een nieuw leven beginnen in de Friese hoofdstad. In Groningen was hij als insluiper en dief van vooral laptops vele jaren actief. De verhuizing, ver weg van foute vrienden, heeft niet veel geholpen.

In Leeuwarden sloeg hij toe bij het laboratorium Izore, Nordwin College, Comenius College, zorgcentrum Abbingahiem en het onderzoeksinstituut Wetsus. De buit: vooral laptops. De rechtbank sprak hem vrij van een insluiping bij een tandartsenpraktijk.

Nog een kans

Het Openbaar Ministerie had vijftien maanden celstraf geëist en meent dat de man zijn kansen heeft verspeeld. De rechtbank wil hem evenwel nog een kans geven door een deel van de geëiste straf voorwaardelijk op te leggen (6 maanden). Hij moet zich na de detentie laten behandelen. De rechters hopen dat hij daarna op het rechte pad blijft.

De man is sinds 1992 in Groningen als crimineel actief en ernstig verslaafd. In de rechtszaal vertelde hij tegen zijn zin de fout in te zijn gegaan omdat dealers hem onder druk hadden gezet.

Lees hier de voorgeschiedenis

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu