Cel voor captain Henk Kuipers van No Surrender. Tussen 2020 en 2030 zit hij achter de tralies (maar er komt een hoger beroep)

De rechtbank in Groningen heeft niets heel gelaten van de 56-jarige Henk Kuipers uit Emmen. Hij was geen leider van een motorclub, maar van een criminele organisatie die maling had aan de regels in de samenleving.

Henk Kuipers.

Henk Kuipers. ANP

Vrijdagochtend was Kuipers getuige een eigen filmpje op Instagram nog vol goede hoop op een voor hem gunstige afloop. Vanochtend werd hij wakker in een gevangenis, de eerste ochtend van de tien jaar die de rechtbank hem vrijdagmiddag oplegde.

Uit het vonnis blijkt dat de rechtbank op vrijwel alle punten het Openbaar Ministerie volgt. Kuipers heeft zich schuldig gemaakt aan twee afpersingen, drie pogingen daartoe, valsheid in geschrifte, drie mishandelingen en een zware mishandeling, aan drie diefstallen met geweld en aan het deelnemen en leiding geven aan een criminele organisatie. De slachtoffers: ondernemers en leden van de motorclub zelf.

Cultuur van geweld, intimidatie en wetteloosheid

De rechtbank houdt Kuipers verantwoordelijk voor een cultuur van geweld, intimidatie en wetteloosheid. Kuipers droeg dat actief uit en nam er later ook geen afstand van, zo staat in het vonnis.

De vier medeverdachten hebben celstraffen tot vier jaar opgelegd gekregen, onder hen Theo ten V. uit Klazinaveen. Ten V. wordt door de rechtbank beschouwd als de rechterhand van Kuipers. Tegen hem was zes jaar geëist.

Onderneming failliet

Een 62-jarige ondernemer uit Sneek moet twee jaar zitten vanwege afpersing en pogingen daartoe. De man was destijds bevriend met Kuipers die hij, aldus de rechters, inzette om zakelijk geschillen op te lossen. De rechtszaak heeft geleid tot het faillissement van zijn onderneming.

Gemeld op het politiebureau Emmen

Kuipers heeft al een tijdje vastgezeten. Na dertien maanden werd zijn voorlopige hechtenis geschorst. Dat was in januari 2019. Hij mocht toen met een enkelband naar buiten. De rechtbank maakte vrijdagmiddag een einde aan die schorsing. Vrijdag in de namiddag heeft Kuipers zich gemeld op het politiebureau in Emmen, zo laat zijn advocaat Roy van der Wal weten.

Bizar en onvoorstelbaar

Van der Wal noemde de uitspraak ,,bizar en onvoorstelbaar’’ en gaat in hoger beroep. Ook begint Van der Wal een procedure bij het gerechtshof in Leeuwarden om Kuipers opnieuw op vrije voeten te krijgen, in afwachting van het proces in hoger beroep. Mede vanwege oplopende achterstanden door corona is het niet uitgesloten dat een behandeling in hoger beroep pas in 2022 kan beginnen.

Bekijk hieronder hoe de rechter het vonnis uitspreekt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu