Cel voor strooptocht door asielzoekers

,,In de hele discussie rondom vluchtelingen is een hoop gevoeligheid en deze heren doen daaraan geen goed.’’ Dat zei de officier van justitie tijdens een politierechterzitting tegen twee asielzoekers uit Wit-Rusland. 

De mannen van 29 en 31 jaar zijn schuldig bevonden aan zeven winkeldiefstallen. ,,De heren zeggen dat ze hier komen om politiek asiel aan te vragen, maar intussen gaan ze op strooptocht”, stelde de officier van justitie woensdag.   

Tandpasta
De verdachten werden 14 januari betrapt bij de Jumbo aan de Nijlandstraat in Assen na de diefstal van een grote hoeveelheid tandpasta. Medewerkers van de supermarkt hebben geprobeerd om ze vast te houden tot de politie kwam. De winkelmedewerkers verklaren dat de twee zich vervolgens hevig hebben verzet. De jongste verdachte is volgens de officier ook schuldig aan het bedreigen van een supermarkteigenaar in Ter Apel.

Na het incident bij de Jumbo in Assen zijn de mannen opgepakt. Sindsdien zitten ze vast. Op basis van camerabeelden bleek dat het duo vaker samen op dievenpad ging. Ze hadden het vooral voorzien op de tandpasta van Jumbo-filialen in Assen, Ter Apel en Zwolle.

Signaal
De verdachten ontkennen dat geweld is gebruik. ,,Ik probeerde los te komen, omdat ik geen lucht meer kreeg”, zei de 29-jarige verdachte. ,,Ik wilde loskomen en weglopen.”

De officier van justitie eiste vijf en zes maanden cel. ,,Ik vind dat een signaal moet worden afgegeven." De politierechter kwam tot een lagere straf. Zij acht niet bewezen dat bij de diefstal met geweld is geschopt en geslagen. De mannen zijn veroordeeld tot drie en vier maanden cel.  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu