Celstraf geëist voor inbraken sportkantines

Assenaar krijgt straf voor uithaal met glas

Een explosie aan inbraken bij sportkantines was aanleiding voor een omvangrijk politie-onderzoek. Twee verdachten van 37 jaar en 23 jaar stonden dinsdag voor de rechtbank.

De twee mannen uit Coevorden zijn in november opgepakt. Dat gebeurde, nadat bij een inbraak bij de Emco in Coevorden in november een DNA-spoor gevonden was. De jongste van de twee verdachten besloot na zijn arrestatie schoon schip te maken. Hij bekende in totaal 26 inbraken, waaronder in sportkantines in Noordscheschut, Elim, Dalerpeel, De Krim, Coevorden, Hardenberg. Ook bij een cafe, een restaurant en een bedrijf in Coevorden zou hij met zijn medeverdachte hebben ingebroken.

De schade van de inbraken, die gepleegd zijn tussen eind augustus en begin november, loopt in de vele duizenden euro’s. Bij de rechtbank bleek dat de 23-jarige Coevordenaar bij de politie gedetailleerde verklaringen heeft afgelegd. Hij zou bijna alle inbraken hebben gepleegd samen met zijn maatje, een 37-jarige plaatsgenoot. De oudste verdachte ontkent alles.

De twee verdachten hebben zich, zo stelde de officier, schuldig gemaakt aan kwalijke strafbare feiten. ,,Veel inbraken zijn gepleegd bij verenigingen, waar mensen hard werken om de boel draaiende te houden. Vrijwilligers sparen hard om wat geld bij elkaar te krijgen. Het is laag bij de grond, om dat spaarpotje leeg te halen.” Tegen de oudste verdachte is vijf maanden gevangenisstraf geëist. De 23-jarige man hoorde vijftien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk eisen. De strafeis is hoger, omdat hij veel meer inbraken heeft bekend.

De uitspraak volgt over twee weken.