Celstraf voor Margriet R. uit Paterswolde na jarenlange fraude met pgb's van haar cliënten

Pgb-invallen Beerta en Paterswolde

De rechtbank in Zwolle heeft de 56-jarige Margriet R. veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Het grootste deel daarvan is voorwaardelijk.

R. pleegde jarenlang fraude met persoonlijke budgetten (pgb's) die cliënten aan haar zorg hadden toevertrouwd.

Volgens de meervoudige strafkamer van de rechter moet R. in totaal drie maanden naar de gevangenis. Gaat ze de komende twee jaar nogmaals in de fout, dan moet ze de resterende negen maanden ook zitten. Het OM eiste twee weken geleden nog anderhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen Margriet R.

Een van de slachtoffers was aanwezig bij de uitspraak. Ze zei zich er bij neer te moeten leggen, maar was zichtbaar teleurgesteld na de uitspraak. ,,Ik heb vijf jaar in de ellende gezeten door deze vrouw. En zij krijgt maar drie maanden cel.’’

Margriet R. en haar 62-jarige man bestierden Stichting Buitenbeentje in Beerta. Aan die stichting maakten tientallen cliënten hun persoonsgebonden budgetten (pgb) over om daar zorg voor terug te krijgen.

Man vrijgesproken

Margriet R. moet ook een bedrag van 854.598,37 euro terugbetalen. Dat is zorggeld dat niet op de manier is besteed waar het voor was bedoeld. R. heeft ook een beroepsverbod voor het werken in de zorg gekregen van vijf jaar. De rechtbank vindt het bewezen dat R. valsheid in geschrifte heeft gepleegd en geld heeft witgewassen.

Ceremonieel

Haar 62-jarige man is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken door de rechtbank. Hij hoorde twee weken terug nog tien maanden celstraf tegen zich eisen. Volgens het OM staat het buiten kijf dat het echtpaar zich schuldig heeft gemaakt aan pgb-fraude. De rechtbank vindt dat dit in het geval van Margriet R.’s man niet kan worden bewezen.

Hij was voorzitter van stichting Buitenbeentje. Maar zijn rol was vooral ceremonieel, zei hij toen al. Inhoudelijk deed hij eigenlijk niks. Zijn vrouw Margriet regelde de zaken eigenlijk.

Inval in Beerta en Paterswolde

Margriet R. maakte zeker 347 verantwoordingsformulieren vals op, waarmee ze zorggeld naar zichzelf overmaakte. Van dat geld werden allerlei luxe goederen en auto’s aangeschaft. In februari 2014 deed de fiscale recherche en politie een inval in de zorgboerderij in Beerta van Stichting Buitenbeentje, die werd bestierd door Margriet R. en haar man. De politie deed ook uitgebreid onderzoek in hun woning in Paterswolde.

 

 

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu