Centercom Buitenreclame mag wisselframes in Emmen laten hangen

Foto: DvhN

Centercom Buitenreclame uit Amstelveen mag de wisselframes met reclame, die aan netwerkkasten, trafohuisjes en kasten bij stoplichten hangen, in Emmen laten hangen. Dit heeft de rechter beslist.

Het landelijk opererend bedrijf heeft toestemming van bedrijven zoals Enexis en KPN, waartoe deze objecten behoren, om achttien van deze wisselframes op te mogen hangen. De gemeente vond dat hiervoor een de benodigde vergunningen ontbraken en legde het bedrijf in oktober een dwangsom van 2500 euro per week op, wanneer de frames niet werden verwijderd. Centercom Buitenreclame stapte begin december naar de rechter in Groningen.

Alleen de frames

De rechter gaf de gemeente geen gelijk. Die oordeelde alleen over de plaatsing van de wisselframes. De gemeente liet eerder weten dat het reclamebedrijf ook de reclameverordening niet naleefde, maar dit onderdeel werd niet aan de rechter voorgelegd. Door een wisselframe op een object, zoals een elektriciteitshuisje, aan te brengen dan verander je een bestaand bouwwerk, oordeelde de rechter. Maar wanneer heb je hiervoor een omgevingsvergunning nodig? Dat was de volgende vraag.

Te weinig verandering

De wisselframe die zijn aangebracht steken echter nauwelijks buiten het object uit, waaraan het hangt. Het kastje verandert daardoor nauwelijks en dan is er geen omgevingsvergunning vereist. De gemeente hoefde daarom ook niet in te grijpen, zoals werd gedaan op verzoek van Hoffman Outdoor Media BV in Groningen, de regelrechte concurrent van Centercom. Hoffman won in 2017 een aanbestedingsprocedure voor het plaatsen van buitenreclame in Emmen.

Nieuws

Meest gelezen

menu