Centrifugeren als topervaring

Kermisklanten. FOTO DVHN

De kermis heeft het moeilijk, maar het lunapark op het Hoogeveense Beukemaplein is al vele jaren een vaste waarde.

HOOGEVEEN De aanduiding voorjaarskermis dekt deze woensdag grotendeels de lading. De zon schijnt uitbundig en de Hoogeveense jeugd dartelt langs attracties als pasgeboren lammetjes door de wei. De enige dissonant is een koude noordooster die over het Beukemaplein rolt.

Hoewel de kermis er in de loop der jaren beslist niet groter op geworden is, biedt de voorjaarseditie nog altijd voldoende en gevarieerd vermaak. Met voor de kleinsten een treintje, achtbaantje en touwtrekkraam.

Wie zich liever tot de categorie durfal rekent kan zijn/haar lol op in de tollende Breakdance of, woester, de Experience. En met de aanwezigheid van de botsauto’s, schiettent, grijpers en oliebollenkraam is het nostalgische hart van de kermis ook vertegenwoordigd.

Hoewel nog redelijk vroeg in de middag is het al druk op de kermis, die nog tot en met zondag duurt. Een combinatie van het lenteachtige weer én de eurodag. Dat behoeft enige uitleg. De meeste kaartjes voor attracties kosten deze dag 1 euro, maar -let op- soms betekent het een euro korting. Kermislui zijn ook creatief ondernemer.

Jan Verbeek is met zijn dochter Iris (9) en zoon Jens (11) van de partij. Hij houdt wel van de kermis. ,,Ik heb vroeger wel eens geholpen met de opbouw en afbraak van attracties. Vooral de rupsbaan. Mooi man, mocht je gratis ritjes maken.’’

Deze dag moet Jan wel dokken. ,,Het gaat hard’’, lacht hij. Jens wil graag met zijn vader in de spectaculaire Experience, met gondels die over de kop draaien en tollen . ,,Mij niet gezien’’, zegt Jan. ,,Ik ben net hersteld van de griep en hoofdpijn.’’

Misschien wil de verslaggever wel mee, oppert pa. ,,Leuk voor uw verhaal.’’ Nou ja, ach. Vooruit dan maar. Vroeger was het ook gaaf . Een robuuste beugel duwt ons op de stoel. Daarna voelen drie, vier minuten ‘topervaring’ meer aan als een centrifugeerprogramma van een halfuur. En die oliebol, eerder op de middag, was geen topidee. Jens vindt het geweldig, getuige de verrukte kreten uit de belendende stoel.

,,Vet! Nog een keer?’’ vraagt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu