Charmeoffensief boze boeren. Ze delen 150.000 gratis appels uit in Groningen en Drenthe

De appels staan klaar om te worden uitgedeeld. Foto: eigen foto

Op meer dan honderd plaatsen delen boeren zaterdag gratis appels uit en vertellen hun verhaal over kwalitatief goed voedsel, de tijd en energie die ze erin steken en natuurlijk het stikstofprobleem.

De actie Kuubkisten van Agractie, die in het kader van de Dutch Food Week wordt gehouden, wordt over heel Nederland uitgerold. In Groningen zijn de gratis appels te krijgen in Stad, Hoogezand, Veendam en Winschoten. In Drenthe staan de grote kisten met fruit in Assen, Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel.

150.000 appels

Het is de bedoeling dat meer dan 150.000 appels coronaproof worden uitgedeeld. Voor een zo groot mogelijk bereik (en effectief ‘zendingswerk’) zetten de boeren en boerinnen hun fruitkisten neer in de wat grotere plaatsen. Ze willen het gesprek aangaan met het winkelend publiek over de productie van voedsel en de toekomst van de landbouw in Nederland.

De uitdeellocaties worden aangekleed met spandoeken en mogelijk ook met trekkers, de zeer krachtige en indrukwekkende ‘rechterhanden’ van de boeren, die zijn uitgegroeid tot het symbool van de boerenprotesten.

Met nadruk wijst de organisatie op het publieksvriendelijke karakter van de uitdeelactie. Bezoekers worden opgeroepen een vlog te maken met ‘positieve, leuke en creatieve boodschap’. Voor tien inzenders zijn er een muts en sjaal met het opschrift ‘Onze Boeren’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu