Terence Smit uit Hoogeveen rijdt nietsvermoedend in zijn vrachtwagen als hij vanuit zijn ooghoek een auto in de sloot ziet liggen. 'Dit had ook een verhaal met een zwart randje kunnen worden'

Terence Smit is beduusd door alle aandacht die hij de laatste dagen krijgt. De Hoogevener voelt zich er eigenlijk zelfs een beetje ongemakkelijk bij. De reden van die belangstelling: de 39-jarige medewerker van De Jonge Internationale Berging en Transport heeft maandagavond laat op de A35 door oplettend en snel handelen vermoedelijk het leven gered van een 31-jarige man uit Wierden.

Chauffeur Terence Smit in de vrachtwagen waarin hij maandagavond reed. Juist omdat hij hierin hoog zit, ontdekte hij een auto die diep in een sloot lag.

Chauffeur Terence Smit in de vrachtwagen waarin hij maandagavond reed. Juist omdat hij hierin hoog zit, ontdekte hij een auto die diep in een sloot lag. Foto: Andre Weima Fotografie

Zelf vindt hij zijn inzet niet meer dan normaal. ,,Dat zou toch iedereen doen?” Maar ook Terence beseft: ,,Had ik het autowrak niet ontdekt in het pikkedonker, dan was de kans groot dat het een verhaal met een zwart randje was geworden.”

De ouders van het 31-jarige slachtoffer zijn Terence in ieder geval ongelooflijk dankbaar. Dinsdagochtend zocht zijn moeder via het bergingsbedrijf contact met de Hoogevener. Zij kon hem vertellen dat haar zoon in het ziekenhuis ligt met een breuk in zijn rug, maar dat het naar omstandigheden goed met hem gaat.

Kapotte vrachtwagen afleveren

Chauffeur Terence was maandagavond met ‘zijn’ vrachtwagen onderweg van Hardenberg naar Nijmegen om daar een kapotte vrachtwagen af te leveren. Normaal gesproken een routineklus.

Kort na elf uur zag hij op de A35 bij Almelo vanuit zijn ooghoeken plots iets in een diepe sloot rechts langs de weg. ,,Ik dacht: ‘wat ligt daar’. Ik ben gekeerd en uitgestapt.” Het bleek te gaan om een auto, die volgens Terence flink in elkaar zat. ,,Vermoedelijk is ie over de kop geslagen. De achterkant van het voertuig lag in de sloot. De verlichting was al uit. Het was pikkedonker. Omdat ik niemand achter het stuur zag, ging ik er vanuit dat de bestuurder de plaats van het ongeval had verlaten. Ik vermoedde dat hij gevlucht was.”

Terence belde 112 en bleef bij het voertuig. Tot hij ineens gekreun hoorde. ,,De vermoedelijke bestuurder bleek over de achterbank geslagen te zijn. Hij lag met zijn gezicht naar beneden, nog net boven het water.” De man bleek niet aanspreekbaar. De hulpdiensten waren snel ter plekke en hebben het voertuig uit de sloot getrokken, waarna het slachtoffer kon worden bevrijd. Hij werd met spoed per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Verhaal wereldkundig

Terence, die door zijn werk als berger heel wat gewend is, reed door naar Nijmegen om daar de kapotte vrachtwagen af te leveren, om ten slotte weer huiswaarts te keren. De volgende ochtend meldde hij zich ‘gewoon’ weer op zijn werk. Diezelfde ochtend werd Terence gebeld door dagblad Tubantia, die het verhaal wereldkundig maakte. Min of meer tot zijn eigen verbazing. ,,Zelf vind ik het helemaal niet zo bijzonder wat ik heb gedaan”, reageert hij nuchter.

Had Terence in een personenauto gereden dan had hij de ontdekking waarschijnlijk nooit gedaan. ,,Het was een geluk dat ik hoog zat.” Hij weet dat het verhaal compleet anders had kunnen aflopen als hij het autowrak niet, of misschien veel later, had ontdekt. ,,Omdat het slachtoffer met zijn hoofd naar beneden lag, had hij niet een uur later ontdekt moeten worden. Dan was het waarschijnlijk een verhaal met een zwart randje geweest.”

De Hoogevener vindt alle aandacht maar niets. Toch zal hij de volgende keer op exact dezelfde wijze handelen. „Als mensen heb je de plicht om op elkaar te letten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu