China bevestigt: deze limoncello uit Peize is écht de beste ter wereld

Melissa Oosten en Titus Meijer vorig jaar bij de uitreiking van de International Wine & Spirit Competition in Londen. Eigen foto

De trofeeënkast van limoncellomakers Melissa Oosten en Titus Meijer uit Peize wordt almaar voller. Hun Drunken Monkey limoncello won vrijdag in China een gouden medaille.

De 27-jarige Oosten noemt de winst ‘bizar’. ,,Sta je aan de andere kant van de wereld ook opeens op de lijst.” Vorig jaar werd de limoncello van de jonge noorderlingen bekroond met drie gouden prijzen bij de prestigieuze International Wine & Spirit Competition in Londen. De China Wine & Spirits Awards zijn al even prestigieus.

Enige limoncello met prijs

De winst in China vloeit voort uit de winst in Londen, vertelt Oosten. ,,Het is een prijs gericht op het verbreden van de Chinese markt. Je mag eraan meedoen als je de liquor trophy ( In Londen, red.) hebt gewonnen. Een jury van honderd inkopers, samen verantwoordelijk voor de verkoop van 75 miljoen flessen per jaar, proeft de drankjes blind. Het gaat alleen om de smaak. Citroenlikeur is erg vernieuwend daar. Onze limoncello is ook de enige die een prijs heeft gewonnen.”

Oosten opende gisteren de mail met daarin de ‘gouden medaille’. ,,Echt zo raar”, zegt Oosten - nog altijd aangenaam verrast. ,,Sta je naast tsjing-tsjonglikeur, je kan niet eens uitspreken wat er staat. Het schijnt een soort Chinese amaretto te zijn. En jij zit gewoon in Peize, weet je wel.” Van een mooi gala zoals vorig jaar is geen sprake. ,,Daar baal ik wel van. Ik had zin om weer een keer te shinen in mijn galajurk. Shinen in China.”

Export

Door de winst gaat een nieuwe wereld open: die van de export. ,,Er is nu een hoop uit te zoeken”, zegt ze. Want ook al explodeert de vraag, één ding laten ze niet los: de citroenen schillen ze met de hand. ,,Wij staan echt voor dit product.”

Eerder schreven we dat 77 miljoen drankjes meedongen naar de prijs. Dat bleek verkeerd begrepen: de inkopers zijn verantwoordelijk voor de distributie van 75 miljoen flessen per jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu