Christelijke basisscholen strijden tegen krimp

FOTO ARCHIEF DVHN // ANP ANP

Evangelische basisschool De Fontein en het christelijk basisonderwijs in Elim, Noordscheschut, Nieuwlande en Nieuweroord (EN3) slaan de handen ineen met scholenorganisatie PricoH.

Evangelische basisschool De Fontein en het christelijk basisonderwijs in Elim, Noordscheschut, Nieuwlande en Nieuweroord (EN3) slaan de handen ineen met scholenorganisatie PricoH.

Bundeling van kracht

Daarmee moet een sterk christelijk aanbod voor basisonderwijs in de gemeente Hoogeveen ontstaan. Onlangs zijn de ongeveer driehonderd medewerkers van de betreffende scholen per brief geïnformeerd over de samenwerking.

Schoolbesturen van De Fontein en EN3 hebben maanden geleden al aangeklopt bij het PricoH-bestuur om de samenwerking te bespreken. Bundeling van krachten is nodig om het onderwijs van kleinere, afzonderlijke scholen(organisaties) in stand te kunnen houden.

‘Gezamenlijk optrekken'

Zo ziet de EN3-organisatie het leerlingenaantal geleidelijk dalen. De opheffingsnorm van 93 leerlingen in de gemeente Hoogeveen is voor sommige scholen in de dorpen een regelrechte bedreiging. Vorig jaar haalde evangelische basisschool De Fontein de stichtingsnorm voor nieuwe scholen (tweehonderd leerlingen) niet. De school komt enkele tientallen leerlingen tekort, zodat De Fontein met ingang van het nieuwe schooljaar zou moeten sluiten.

Door er een PricoH-school van te maken is er weer toekomst voor basisonderwijs ‘in een evangelische setting'. De Fontein was met meerdere partijen in gesprek, maar heeft uiteindelijk voor PricoH gekozen. ,,Het voelt gewoon goed'', zegt bestuursvoorzitter Margriet Baanvinger. ,,We willen gezamenlijk optrekken.''

Samenwerking goed ontvangen

De samenwerking tussen de evangelische basisschool en het christelijk basisonderwijs in Hoogeveen, verenigd in PricoH, ligt gevoelig. In de brief aan het personeel wordt dat ook benoemd. Het ontstaan van de evangelische school in Hoogeveen geschiedde indertijd op initiatief van ouders die zich niet (meer) thuis voelen in het protestants-christelijke basisonderwijs. Op deze scholen wordt in hun optiek steeds minder aandacht besteed aan lesstof en opvoeding vanuit de Bijbel en ‘de persoonlijke relatie met Christus.'

Directeur Arend Eilander van PricoH zegt dat de samenwerking positief ontvangen is bij de medezeggenschapsraden. ,,Zorgvuldigheid staat echter voorop'', benadrukt hij. ,,We hebben oog voor gevoeligheden en willen een goede zorg voor het personeel.'' Voor 1 mei moet er een samenwerkingsovereenkomst liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu