ChristenUnie bezorgd over drugsafval in Drenthe

De Christenunie Drenthe maakt zich zorgen over drugsafval in Drenthe. De partij is bang dat in de provincie meer drugsafval gedumpt zal worden.

De partij meent dat het aantal drugsafvaldumpingen in Drenthe toe gaat nemen omdat drugscriminaliteit in het zuiden van het land flink wordt aangepakt en er een opmars van de onderwereld in Noord-Nederland gaande is. „De ervaring leert dat waar wiet is, ook xtc is. En waar xtc is, ook drugsafval”, zo redeneert de partij. Statenlid Bernadette van den Berg: „We zien in Brabant en Limburg, en nu ook in Gelderland, dat politie daar meer bovenop criminaliteit zit zitten. Wij denken dat het een soort waterbedeffect richting het Noorden zal hebben.”

Stijging?

Volgens Staatsbosbeheer is het lastig te zeggen of het aantal drugsafvaldumpingen inderdaad stijgt of gaat stijgen. „Het aantal dumpingen wisselt steeds”, zegt Jorien Bakker van Staatsbosbeheer. In 2016 werden geen XTC-dumps aangetroffen, een jaar eerder nog drie. In totaal heeft Staatsbosbeheer minstens 30 hennepafvaldumps moeten opruimen. Volgens Bakker is dat waarschijnlijk iets toegenomen met het jaar eerder. „Gewone dumpingen zijn er heel vaak, bijna elke week wel. Maar wat betreft drugsdumpingen lijkt het nu al een tijdje rustiger te zijn. Vorig jaar zou ik gezegd hebben dat er wel een steniging is, nu hoor ik er weinig van. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het gewoonte is geworden en boswachters het niet meer aan me doorgeven.”

De ChristenUnie weten hoe het opruimen van drugsafval in Drenthe is geregeld. „Door alle provincies is afgesproken dat er in elke provincie een regeling voor het opruimen van drugsafval zou komen. Drenthe is de enige provincie die nog geen regeling heeft, blijkt uit onderzoek van de fractie.” In andere provincies betaalt de staat mee aan de opruimingskosten die gemeenten of grondeigenaren maken.

Kosten

Als in Drenthe drugsafval wordt gevonden op grond van Staatbosbeheer, draait die voor de kosten op. Met een aantal gemeenten zijn afspraken gemaakt rond het opruimen van huis-tuin-en keuken afval, maar drugsafval valt daarbutien. „We moeten er nu gespecialiseerde bedrijven voor inhuren, dat kost ons klauwe met geld. Zo’n regeling zou heel prettig zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu