ChristenUnie wil opheldering over stop schadeafdeling gasopslag Norg

De ondergrondse gasopslag Norg in Langelo. Foto Archief DVHN/Kees van de Veen

De Drentse Statenfractie van de ChristenUnie wil weten wanneer de stopgezette schadeafhandelingen rond de gasopslag Norg weer worden gestart. ,,We willen geen situaties als in Groningen.”

ChristenUnie in het Drents parlement is bezorgd over de schadeafwikkeling rond de ondergrondse gasopslag Norg (Langelo). Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) besloot deze week afhandelingen voorlopig stil te liggen.

Het IMG heeft de TU Delft en TNO gevraagd eerst te onderzoeken of de schade aan huizen en gebouwen rond het gasveld veroorzaakt is door het gebruik van de gasopslag. Dat betekent dat 236 schademeldingen voorlopig niet worden afgehandeld.

Geen Groningse situaties in Drenthe

ChristenUnie heeft, naar aanleiding van publicatie door DvhN , schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten (GS). De fractie vreest dat de bewoners in een deel van de kop van Drenthe hetzelfde boven het hoofd hangt als inwoners in het gaswingebied in Groningen.

Het tempo van de versterking van huizen daar verloopt stroperig en dat zint de ChristenUnie niet. ,,Wachten en onzekerheid leiden tot stress en gezondheidsklachten. Een dergelijke situatie in Drenthe vinden wij ook onacceptabel”, schrijft de fractie.

Contact met Noordenveld

De partij wil weten of Gedeputeerde Staten contact met burgemeester Klaas Smid van Noordenveld hebben gehad over het opschorten van de schadeafwikkeling. Smid is verbaasd en teleurgesteld over het besluit van het IMG.

ChristenUnie herinnert GS aan de aangenomen motie in het Drents parlement een tijdje geleden, waarin staat dat het claimen van schade door gaswinning of gasopslag gepaard moet gaan met transparante en korte procedures. Gedupeerden hebben recht op een vlotte en adequate afhandeling zonder te veel juridisch getouwtrek, staat in deze motie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu