Coalitie De Wolden verdeeld over financiering mfa

Op de plek van de huidige sporthal in Zuidwolde moet een mfa komen. Foto DvhN

De komst van een multifunctionele accommodatie(mfa) in Zuidwolde zorgt voor verdeling in de coalitie van De Wolden. Want mag de ozb omhoog?

Coalitiepartijen Gemeentebelangen(GB) en VVD staan beide achter de komst van een mfa, maar de VVD ziet het verhogen van Onroerendezaakbelasting (ozb) niet als middel om de bouw te bekostigen.

Gemeentebelangen De Wolden: ‘Ozb mag omhoog’

GB, de grootste coalitiepartij is duidelijk: de mfa moet er komen, ook als daarvoor de ozb omhoog moet in De Wolden. ,,Wij geven gelijk het signaal af: een verhoging van de ozb, in relatie tot de ambitie van onze gemeente, is een keuze die wij durven te maken”, zei fractievoorzitter Gerry Hempen-Prent tijdens de begrotingsvergadering donderdag.

Multifunctionele accommodatie Zuidwolde kost ruim tien miljoen euro

In juni presenteerde wethouder Jan van ‘t Zand (GB) de plannen een mfa op de plaats van de huidige Wessels-Boer sporthal. Die dient als vervanging van de gymzaal, sporthal en het naastgelegen dorpshuis De Boerhoorn. Kosten: ruim tien miljoen euro.

VVD De Wolden: ‘Mfa is unieke kans’

Waar GB zich herhaaldelijk uitsprak voor de mogelijkheid om de ozb te verhogen, ziet coalitiepartner VVD dat niet zitten. Hoewel het mfa een ‘mooie ontwikkeling’ en ‘unieke kans’ is, wil de partij niet aan de ozb tornen.

Volgens de liberalen zorgt het mfa er ook voor dat er weinig geld overblijft om te investeren in andere projecten. ,,We zullen goede afwegingen moeten maken over hoe al onze ambities passen in het financiële plaatje en wat we moeten doen om de nodige investeringen mogelijk te maken”, zei VVD-fractievoorzitter Marcel Hulst. ,,Verhoging van de ozb is hierbij overigens niet het eerste waar we aan denken.”

‘Wil de VVD hondenbelasting invoeren?’

PvdA’er Mark Turksma vroeg zich af hoe de VVD zonder ozb-verhoging plannen wil realiseren. ,,Ambitieus zijn is mooi, zoals geld beschikbaar stellen voor kunstgras. Maar voor de gemeente zijn de mogelijkheden om geld binnen te halen beperkt. Wat wil de VVD doen, hondenbelasting invoeren?” Van Turksma mag er best gekeken worden naar de ozb. ,,Lage lasten wordt door sommigen als grootste goed gezien, maar wie ambities heeft moet daarvoor financiële ruimte creëren.”

VVD’er Hulst vindt dat plannen te makkelijk gekoppeld worden aan het verhogen van lasten voor inwoners. ,,We hebben ambities, daarna gaan we kijken hoe we dat gaan financieren. We moeten ons niet meteen terugtrekken in de stellingen, maar om tafel over de plannen.”

De VVD denkt plannen als het mfa te kunnen financieren door privatisering, oude regelingen af te schaffen en reserves aan te spreken.

Volgens Jaap Wiechers van de ChristenUnie is dat laatste niet mogelijk. ,,We kunnen niet zomaar geld uit de reserves halen.”

Nieuws

menu