Coevorden gaat injecteren afvalwater in lege gasvelden door NAM niet dwarsbomen

Coevorden moet volgens PAC en D66 niet meewerken aan plan van de NAM om afvalwater in lege gasvelden te injecteren. Foto: DvhN

De gemeente Coevorden is niet van plan het injecteren van afvalwater door de NAM in lege gasvelden te blokkeren. Een motie van PAC en D66 tegen het plan werd dinsdagavond verworpen, met drie stemmen voor (enkel van de indieners) en 21 tegen.

De gemeenteraad van Coevorden is in formeel opzicht niet aan zet om over het plan te oordelen. Dat vinden PAC en D66 vreemd: juist het hoogste orgaan van de gemeente zou zich daarover moeten uitlaten. Daarom werden in de motie fracties opgeroepen een standpunt in te nemen: voor of tegen.

Het afvalwater – door de NAM productiewater genoemd – komt vrij bij de oliewinning in Schoonebeek. De NAM wil het restproduct lozen in lege gasvelden in Dalen, Oosterhesselen en Schoonebeek.

Chemicaliën

Volgens PAC en D66 wordt met het injecteren ook jaarlijks zes miljoen liter chemicaliën in de Drentse bodem geloosd. Ze wijzen erop dat de NAM onlangs nog een forse boete kreeg wegens het ‘tekortschieten en het voorkomen van lekkage’ in het milieu, met klachten voor de volksgezondheid tot gevolg. Waterleidingmaatschappij Vitens uitte eerder haar zorgen al over het idee vervuild water in de bodem te brengen, stellen het PAC en D66 in de motie.

Volgens de VVD is het injecteren juist de minst slechte oplossing voor de komende vijf jaar. BBC2014 haalde aan dat het de meest verantwoorde methode is. De PvdA is van oordeel dat beide partijen voor de muziek uitlopen, want er moet immers eerst een milieu-effectrapportage (mer) opgesteld worden.

Volgens wethouder Jeroen Huizing (CDA) kloppen verschillende beweringen van beide partijen niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu