Coevorden kiest voor klassieke loofgang bij Kasteel

Coevorden kiest voor het meest klassieke ontwerp van een berceau. Op de achtergrond de gebouwen aan de Weeshuisstraat. Beeld: Gemeente Coevorden

Coevordenaren geven de voorkeur aan een klassieke berceau op de Weeshuisweide, bij het Kasteel. Ze konden de afgelopen weken kiezen uit drie ontwerpen. Dat deden 752 mensen.

Nummer twee, het klassieke ontwerp voor zo’n loofgang of overdekte wandelpad, kreeg 41 procent van de stemmen. Deze berceau lijkt het meest op hoe het er vroeger uitzag.

Kasteeldames

Rondom kastelen lagen in het verleden vaak wandelpaden die geheel omringd waren door heggen. Ook de bovenkant was begroeid, als een soort van langgerekte pergola. Daarmee moest worden voorkomen dat kasteeldames tijdens hun wandelingetje zon op het gezicht kregen, waardoor ze een kleurtje zouden krijgen. Dat stond voor armoede, want wie een getinte huid had zwoegde wellicht dag in dag uit op het land.

Impressies van de drie ontwerpen stonden de afgelopen weken opgesteld op de Weeshuisweide. Mensen konden daar stemmen, maar ook via internet.

De gewonnen berceau heeft stalen bogen op betonnen voeten. De bogen moeten helemaal begroeid raken met klimplanten en bloemen, een magneet ook voor vogels en vlinders. Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt, samen met de andere plannen voor de Weeshuisweide en het Kasteelpark.

Wethouder Steven Stegen (BBC2014) is blij met het aantal stemmen. ,,Dat zo veel mensen de moeite namen om te kijken en te stemmen is geweldig. Inwoners voelen zich dus erg betrokken bij wat er in de binnenstad gebeurt. Heel mooi om te zien.”

Blauwe bloemen symboliseren gracht

Coevordenaren zijn nog niet klaar met het stemmen, want volgend jaar liggen verschillende ontwerpen op tafel voor de hele Weeshuisweide. De gemeente wil bijvoorbeeld de gracht die vroeger door de kasteelweide liep symboliseren middels blauwe bloemen.

Coevorden wil zichzelf omvormen van winkel- tot bezoekersstad. Historie, water en gezelligheid moeten de kernwaarden worden voor het stadshart. Het winkelgebied wordt mede door de leegstand compacter gemaakt, geconcentreerd rond de Markt. De gemeente wil zo meer bezoekers trekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu