Coevorden krijgt een FabLab: maak je eigen (3D-)product

Van links naar rechts: Frida Steenblik (bestuursvoorzitter de Nieuwe Veste), Jankees Klapwijk (Parkmanager Ondernemend Coevorden), Gerry Westenbrink (voorzitter ondernemend Coevorden), Kirsten Kosters (FabLab Coördinator Coevorden), Steven Stegen (wethouder gemeente Coevorden), Eddy Schottert (beleidsmedewerker gemeente Coevorden). Foto: FabLab Coevorden

Coevorden krijgt een FabLab. Een innovatieve werkplaats voor jong en oud met o.a. 3d printers, lasersnijders, een watersnijder en robotica.

Na een periode van voorbereiding is op 9 juli de stichting FabLab Coevorden opgericht, waarvoor de gemeente Coevorden, bedrijven en scholen uit de omgeving Coevorden de handen ineen hebben geslagen. Kirsten Kosters is aangenomen als FabLab-coördinator. Het lab is gevestigd in het gebouw van scholengemeenschap De Nieuwe Veste aan de Van Heeckerenlaan in Coevorden.

‘Democratisering van het maken’

In de werkruimte kunnen zzp’ers, start-ups en hobbyisten zich uitleven op digitaal gereedschap dat normaal gesproken alleen betaalbaar is voor het grote bedrijfsleven. Dat is wat ze in Fablab-wereld de ‘democratisering van het maken’ noemen. Lang niet alle creatievelingen hebben immers het geld hebben voor een 3D-printer, lasersnijmachine of freesbank.

Straks komen er open middagen waarop kinderen, jongeren en volwassen samen aan een project kunnen werken. Daarnaast komt er een aanbod van workshops voor jong en oud. Bedrijven en zzp’ers kunnen bijvoorbeeld een prototype of vervangend onderdeel maken of het ontwikkelen en maken van producten voor verkoop.

Ook wil het FabLab jongeren enthousiasmeren voor techniek en technologie. ,,We willen kinderen al op jonge leeftijd enthousiast maken zodat ze uiteindelijk hun kennis en talenten kunnen inzetten voor het bedrijfsleven in Coevorden”, zegt Kosters.

Bijdrage uit Regio Deal

Aan het businessplan is in de afgelopen periode gewerkt door De Nieuwe Veste, Drenthe College, het primair onderwijs, de gemeente en Ondernemend Coevorden. Door een bijdrage uit de Regio Deal kunnen de plannen nu werkelijkheid worden. Het FabLab maakt hierbij intensief gebruik van de faciliteiten van De Nieuwe Veste.

,,Doordat we gebruik maken van de faciliteiten van de De Nieuwe Veste zetten we echt iets moois neer in Coevorden. Ook het bedrijfsleven is aangehaakt. Dat zie je niet overal.”

De activiteiten starten in het najaar 2020. ,,Op de website van het FabLab , waar momenteel nog hard aan wordt gewerkt, worden de open middagen en workshops aangekondigd. Iedereen is welkom, uiteraard met de nodige Covid-19 voorzorgsmaatregelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu