Coevorden krijgt weer ‘ziekenhuis’

Het prominente Waterschapshuis in Coevorden, in de stijl van Gasunie-gebouw de ‘Apenrots’, wordt een medisch centrum met de functies van een dagziekenhuis.

Daarmee krijgt de vestingstad weer een soort ziekenhuis terug, al heet het nu een ‘gezondheidscentrum’. Coevorden had vanaf 1905 een eigen ziekenhuis maar na de fusie in 1980 met het ziekenhuis in Hardenberg bleef er alleen een ‘dagziekenhuis’ over in verpleeghuis Aleida Kramer, waar de afgelopen jaren alleen de meeste functies verdwenen.

In de nieuwe dependance van de Saxenburgh Groep komen vanaf deze zomer alle veertien huisartsen uit Coevorden en Dalen te werken. De meeste medisch specialisten van het nieuw te bouwen ziekenhuis in Hardenberg houden er spreekuur. Er komt een apotheek, een medisch laboratorium, een operatiekamer ‘light’, er kunnen echo’s en longfoto’s gemaakt worden en naar verwachting trekken er ook fysiotherapeuten en verloskundigen in.

Daarmee verwacht bestuurder Refik Kaplan van de Saxenburgh Groep een aantrekkelijk werkklimaat te bieden voor nieuw aan te trekken artsen en verpleegkundigen. Heel Zuid-Drenthe heeft een probleem om voldoende zorgprofessionals te werven. Een tekort aan kinderartsen noopte het ziekenhuis in Emmen tot sluiting van de kinderafdeling en huisartsen hebben moeite opvolgers te vinden. ,,Alleen dit mooie gebouw is natuurlijk niet voldoende’’, zegt Kaplan. ,,Door goed samen te werken met alle disciplines en geen barrières op te werpen in de regelgeving moet het hier prettig werken worden. En dat is ook goed voor de patiënten.’’

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea roemt de aanpak van de Saxenburgh Groep, die nauw samenwerkt met huisartsen. Die huisartsen gaan meer dingen zelf doen in plaats van naar een duurder ziekenhuis te verwijzen. Zoals kleine operaties, zorg aan chronisch zieken zoals diabetici en long- en hartpatiënten. Dat is ook geen overbodige luxe in de regio, want in heel Zuid-Drenthe zijn relatief meer mensen met chronische ziektes, overgewicht en bewegingsarmoede.

,,We zijn erg blij met dit nieuwe centrum en het pand is mooi, misschien wel té mooi’’, zegt huisarts Gerda van der Woude. Ze doelt op de stijlvolle, wat chique uitstraling van het pand en met name de hoge entree. ,,Terwijl een huisarts juist laagdrempelig moet zijn.’’ De vier huisartsenpraktijken in Coevorden zelf verhuizen naar dit centrum. De huisartsen in Dalen gaan er ook werken maar houden hun praktijk in Dalen.

Het nieuwe medisch centrum en de nieuwbouw van het ziekenhuis in Hardenberg worden een geduchte concurrent voor de in problemen verkerende Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Hoogeveen en Emmen. Maar Kaplan zegt geen ’competitiespel’ te willen spelen. De Isala klinieken uit Zwolle en Meppel deden dat wel door advertenties in Drentse huis-aan-huisbladen te plaatsen om patienten’ naar Meppel te lokken. ,,Wij gaan geen advertenties plaatsen maar gaan juist nauw samenwerken’', zegt Kaplan.

Nieuws

Meest gelezen

menu