Coevorden moet keuze voor aangepaste woning van Jessica uit Dalen beter beargumenteren. Jessica Poel blij met uitspraak: 'Ik heb nu ook de rechter aan mijn kant'

Jessica Poel Eigen foto

Jessica Poel uit Dalen is in de kwestie rond een aanpaste woning in het gelijk gesteld door de rechter. Maar daarmee is ze er nog niet, want de gemeente Coevorden krijgt zes weken de tijd om besluiten beter te argumenteren.

De zaak speelt al lange tijd. Poel kan met haar rolstoel moeilijk bewegen in haar huis. Aanpassing van de keuken en het verbreden van doorgangen kost 35.000 euro.

Dat vindt Coevorden te duur. De gemeente heeft Poel drie alternatieve woningen aangeboden, die volgens Poel om uiteenlopende redenen niet geschikt zijn. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft zich meerdere keren gebogen over de kwestie.

Tik op de vingers

Vorige maand kreeg de gemeente Coevorden er flink van langs bij de rechtbank in Groningen. Belangrijke stukken ontbraken in het dossier, waardoor de rechter niet kon oordelen of de gemeente een goede afweging had gemaakt. Coevorden wijst er namelijk telkens op dat de drie aangeboden woningen niet alleen een goed alternatief zijn, maar ook nog eens voor slechts een paar duizend euro aangepast hoeven te worden.

,,Mijn taak als rechter is om te controleren wat het openbaar bestuur doet. Maar dat kan ik niet doen als dat openbaar bestuur, in dit geval de gemeente Coevorden, niet inzichtelijk maakt wat er precies is gebeurd’’, zei de rechter vorige maand. De gemeente beloofde de ontbrekende stukken alsnog toe te sturen.

Veel heeft het standje niet geholpen, want de rechter concludeert dat ze nog steeds niet kan oordelen of de alternatieve woonruimte geschikt is voor mensen in een rolstoel. Ook moet de gemeente beter inzichtelijk maken wat aanpassing van de drie huizen daadwerkelijk gaat kosten.

Coevorden moet beter rekening houden met situatie Poel

Verder moet er beter rekening gehouden worden met de situatie van Poel in Dalen, die daar veel mantelzorg krijgt van buren. Het was voor haar een belangrijke reden om een woning in Coevorden, zes kilometer verderop, te weigeren. De rechter wijst er ook op dat Coevorden goed oog moet hebben voor Poels twee kinderen, waarvoor ook ruimte in huis moet zijn.

Poel blij met uitspraak

Poel reageert verheugd op de uitspraak. ,,Na de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Coevorden heb ik nu ook de rechter aan mijn zijde. Ik ben er inderdaad nog niet, want de gemeente krijgt nog de tijd om een nieuw besluit te nemen. Maar voor mijn gevoel heb ik 80 procent van de strijd gewonnen. Iedereen weet hoe de situatie momenteel is op de woningmarkt. In de geest van de uitspraak kan Coevorden vanwege mijn mantelzorg alleen maar in Dalen zoeken naar een alternatief. Een huis dat hoe dan ook aangepast moet worden. Veel smaken zijn er niet in Dalen.’’

De gemeente Coevorden wil eerst de uitspraak bestuderen voordat ze met een reactie komt.

Nieuws

menu