Coevorden muilkorft kanonnen tegen vuil en vuurwerk

Dat de twee kanonnen van Coevorden nog als vanouds kunnen donderen bleek eerder dit jaar, tijdens een uitgebreid onderzoek van Defensie. Om de 24 ponders te laten knallen, moesten wel eerst beide lopen grondig schoongemaakt worden. Om nieuwe troep tegen te gaan, heeft Coevorden de kanonnen nu gemuilkorfd.

Coevorden legt de kanonnen even het zwijgen op.

Coevorden legt de kanonnen even het zwijgen op. Foto: Jan Anninga

De kanonnen moeten een prominente rol gaan spelen in de viering van het 350-jarig ontzet van de Kasteelstad, in 2022. Al jaren was het de vraag of het geschut nog wel dienst deed.

Vuurwerkresten

Coevordenaren hadden dat blijkbaar de afgelopen jaren ook zelf getest, want bij de schoonmaakbeurt - uitgevoerd door de experts van het Kennis Centrum Wapensystemen en Munitie in ‘t Harde - bleek dat in de lopen ook vuurwerkresten zaten.

Een klep met slot voor de lopen moet nieuwe testpogingen tegen gaan, evenals het dumpen van bierblikjes en chipzakjes.

De kanonnen stammen overigens niet uit de tijd van Bommen Berend. Deze bisschop van Münster belegerde en nam Coevorden in 1672 in. Hij had het ook op de stad Groningen gemunt.

Luik

De huidige kanonnen zijn gegoten in 1871, in Luik. Daarna hebben ze jarenlang in opslag gelegen in het Arsenaal van Antwerpen. Later zijn ze als meerpaal gebruikt in Hellevoetsluis, zocht gemeentearchivaris Henk Mepschen eerder dit jaar uit. In 1972 schonk de Industriële Vereniging Coevorden de kanonnen aan de gemeente, ter ere van het 300-jarig ontzet. In eerste instantie stonden ze voor het Kasteel, om in 2011 te verhuizen naar de achterkant, naar de Weeshuisweide.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu