Coevorden ondersteunt hartverscheurend oorlogsboek rond Slener ambtenaar door honderd exemplaren af te nemen

Martha en Jans Zwinderman.

Jarenlang was het boek Jouw Hart Sta Ik Nooit Meer Af niet verkrijgbaar. Mede dankzij steun van de gemeente Coevorden, die honderd exemplaren afneemt, komt er alsnog een herdruk.

Coevorden vindt het belangrijk om de hartverscheurende oorlogsgeschiedenis rond de Slener gemeentesecretaris Jans Zwinderman en zijn vrouw Martha breed onder de aandacht te brengen.

Zwinderman moest het afluisteren van de NSB-burgemeester van Sleen bekopen met de dood. Twee weken na de bevrijding van kamp Wöbbelin - zaterdag 2 mei 1945 - bezweek hij alsnog aan de zware ontberingen die hij had doorstaan. In het boek van Wil Legemaat zijn tientallen brieven opgenomen die Jans en Martha elkaar schreven.

Ook een liefdesgeschiedenis

,,Ik heb het boek in een adem uitgelezen’’, zegt wethouder Jeroen Huizing. ,,Het gaat over de oorlog, maar tegelijkertijd is het een liefdesgeschiedenis. De brieven geven een mooi tijdsbeeld, hoe het leven was in die tijd. Het boek maakt zo tastbaar wat oorlog betekent, juist ook voor jongere generaties voor wie de oorlog abstracter wordt. Hoe belangrijk het is om in vrijheid te leven, welke keuzes mensen onder zware omstandigheden maken. Jans had immers de burgemeester ook níet kunnen afluisteren. Maar hij moest dat voor zichzelf doen.’’

Met het tragische einde tot gevolg, iets dat elke lezer bij voorbaat weet. ,,Maar je wordt zo meegesleept in het verhaal dat je tegen beter weten in tóch gaat hopen dat het goed afloopt.’’ Doodzonde vond Huizing daarom dat het boek al jaren niet meer te koop is.

Onthulling monument

Begin dit jaar is op het kerkhof van Sleen een monument onthuld voor Jans Zwinderman, op initiatief van Geert en Hennie Westerink en Jans Ziengs.


,,Rond die tijd hebben we contact opgenomen met de uitgever, of een herdruk mogelijk was. Ook vanwege alle aandacht in de media omdat de bevrijding 75 jaar geleden is. Voor ons als gemeente is de geschiedenis extra bijzonder, omdat het om een voormalige ambtenaar gaat van een gemeente die nu valt onder Coevorden’’, zegt Huizing.

Uitgever Noordboek werd over de streep getrokken nadat Coevorden had toegezegd honderd exemplaren te willen afnemen. ,,De afgelopen jaren is er vaker vraag geweest naar het boek. We vonden dit een mooi moment voor een nieuwe druk, de negende inmiddels’’, zegt Nieske Zuidema van de uitgeverij. De oplage bedraagt vijfhonderd exemplaren. Het boek verschijnt op 18 mei.


Alie Zwinderman werd twee maanden na de dood van haar vader geboren. Ze houdt regelmatig lezingen over haar vader. ,,Telkens vragen mensen dan of ze het boek kunnen kopen. In het begin kon ik mensen nog wel tegemoet komen, want ik kocht overal en nergens tweedehands exemplaren op. Maar steeds vaker moest ik toehoorders teleurstellen. Ik ben dan ook ontzettend blij dat het boek straks weer gewoon verkrijgbaar is’’, zegt de Harense.

Ook voor mensen die moeilijk kunnen lezen

Het boek verschijnt ook in een versie voor laaggeletterden, met als titel Mijn Hart, Voor Altijd Van Jou . Uitgeverij De Stiep Educatief zou het boek in eerste instantie rond deze periode uitbrengen, maar dat is uitgesteld tot september. Vanwege de coronacrisis zijn er momenteel namelijk geen bijeenkomsten voor mensen die moeilijk kunnen lezen. Het boek zou in lees- en schrijfgroepen gezamenlijk worden behandeld.

Wel komt de uitgeverij, gespecialiseerd in materialen voor weinig ervaren lezers, met een podcast . Delen van het boek worden daarin voorgelezen, Alie Zwinderman vertelt over haar zoektocht in Duitsland naar sporen van haar vader en taalambassadeurs geven het belang aan juist dit boek toegankelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen.


De Stiep Educatief gaf enkele jaren geleden ook een bewerking van Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen uit, met als titel Arme Lui . ,,Mensen met dezelfde achtergrond en weinig leeservaring konden ineens over hun eigen geschiedenis lezen. En meepraten. Er ging een wereld voor hen open’’, zegt Itie van den Berg van de uitgeverij. Een soortgelijk effect verwacht ze ook met Mijn Hart, Voor Altijd Van Jou.

Het boek is met zeventig pagina’s een stuk dunner dan de oorspronkelijke versie, die er vierhonderd heeft. ,,We gebruiken korte zinnen, brengen het verhaal tot de essentie terug. Op een volwassen manier, dus niet kinderachtig. En met dezelfde emoties. De briefwisseling tussen de vader en de moeder van Alie Zwinderman hebben we zoveel mogelijk intact gehouden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu