Coevorden plust: schoolzwemmen keert terug en geld voor fietspaden, aanpak plaagrups kost veel meer dan gedacht

Coevorden is veel meer geld kwijt aan de aanpak van de eikenprocessierups. Foto DvhN

Nog maar onlangs leken de jaren van relatieve voorspoed voorbij voor Coevorden. Net als veel andere gemeenten noteerde de gemeente halverwege dit jaar ook tekorten. Maar uit de vandaag gepresenteerde begroting voor 2021 blijkt van een negatieve spiraal geen sprake.

Integendeel: er is zelfs een kleine plus. Net als andere jaren kan er 2 miljoen euro in de spaarpot gestopt worden en is er geld om plannen uit te voeren en ambities te verwezenlijken.

Subtropische zwemparadijzen

Zoals de terugkeer van het schoolzwemmen, waarmee een langgekoesterde wens van raadsfracties in vervulling gaat. Vanaf groep vijf, voor alle scholen die willen meedoen. ,,De afgelopen jaren liep er al een proef voor enkele scholen. Die heeft goed uitgepakt. De meeste kinderen hebben in groep vijf al een zwemdiploma. Met de zogenoemde natte gymles wordt de zwemvaardigheid op peil gehouden. Geen overbodige luxe, gezien alle uitdagingen in subtropische zwemparadijzen als De Huttenheugte’’, zegt wethouder Joop Brink (PvdA). Om leerlingen in staat te stellen mee te doen aan het schoolzwemmen, moeten scholen wel zelf het vervoer naar het zwembad regelen.

Ook wordt er geld gestoken in fietspaden. Er komt een nieuw pad bij de Geeserstroom en schoolroutes worden aangepakt door het wegdek te verbeteren en het aanbrengen van verlichting. ,,Verder gaan we oude fietspaden van asfalt vervangen door betonpaden’’, zegt wethouder Jeroen Huizing (CDA).

Scherpere keuzes

Dat de gemeente in 2021 toch een positief resultaat boekt, komt volgens wethouder Steven Stegen (BBC2014) mede door scherpere keuzes die zijn gemaakt. Coevorden zag het dreigende tekort al wat langer aankomen. Daarom is er volgens Stegen kritisch naar budgetten en uitgaven gekeken. ,,En het is fijn dat het college de afgelopen jaren een stevige financiële basis heeft opgebouwd.’’

In de spaarpot - nog maar zes jaar geleden nagenoeg leeg - zit inmiddels 30 miljoen euro. Hoeveel geld de coronacrisis de gemeente gaat kosten valt volgens burgemeester Bert Bouwmeester op dit moment onmogelijk in te schatten. ,,Maar het is mooi om geld achter de hand te hebben om klappen op te vangen.’’

Eikenprocessierups

De bestrijding van de eikenprocessierups blijkt de gemeente veel meer geld te kosten dan was gedacht. Voor dit jaar stevent Coevorden af op een kostenpost van vier ton, terwijl er één ton was gereserveerd. Voor 2021 is nu ruim twee ton weggezet. ,,Dat betekent dat we de prioriteiten moeten stellen. Wij gaan nesten niet meer verwijderen, behalve op bepaalde plekken zoals bij scholen en zorginstellingen’’, zegt Huizing.

Het ozb-tarief, dat in sommige armlastige gemeenten zowat is geëxplodeerd, blijft in Coevorden gelijk voor mensen met een eigen huis. Bedrijven betalen iets meer.


Nieuws

Meest gelezen

menu