Coevorden zonder veel gemor akkoord met windmolens

De gemeenteraad van Coevorden is dinsdagavond zonder veel gemopper akkoord gegaan met de plaatsing van zeven extra windmolens.

Vier komen bij Weijerswold, drie in de omgeving van Europark in Coevorden. Fracties roemden de wijze van overleg tussen initiatiefnemers en omwonenden. ,,Deze uitkomst is minst slechte resultaat’’, verwoordde Arnoud Vos (D66) de gevoelens.

Samenwerking

Dat in de week dat Coevorden het definitieve plan openbaarde ineens een onaangename Duitse verrassing opdook - buurgemeente Emlichheim wil huidige molens aan de grens bij Weijerswold vervangen door exemplaren van liefst 240 meter - kwam als een ‘duveltje uit een doosje’, zoals Karin Zwaan (VVD) het omschreef. Inmiddels heeft Coevorden overleg gevoerd met Duitse instanties. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) vertelde dat Coevorden en de provincie Drenthe een rol krijgen in het Duitse proces. ,,Maar de meeste winst valt te behalen als de Duitse en Nederlandse ontwikkelaars met elkaar om tafel gaan zitten om beide plannen op elkaar af te stemmen.’’

'Het kan heel snel gaan'

Het verzoek van het PAC om in afwachting van het grensoverschrijdende overleg het besluit uit te stellen kreeg geen ondersteuning. De raadsfractie heeft van Emlichheim begrepen dat er nog geen vergunning is aangevraagd voor vervanging van Duitse molens door megahoge turbines. ,,Maar de boodschap was dat het heel snel kan gaan’’, zei PAC-raadslid Irene Driehuis, die aanhaalde dat ze vanwege windmolens enkele jaren geleden de politiek was ingegaan. Ze woont in Weijerswold. Ze stemde om deze reden niet mee.

D66 wilde dat Coevorden niet bij voorbaat nieuwe aanvragen voor windmolens in de toekomst resoluut afwijst, maar ook daar was geen meerderheid voor.

Nieuws

Meest gelezen

menu