Coevordense met baby als eerste over naar nieuw ziekenhuis Hardenberg: alles 'dobre'

Moeder Eva Waligór, baby Antoni, vader Kristian Dudek en verpleegkundigen Janet Drenth (blauwe bril) en Karin van Goor in het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. Foto: Gerrit Boer

Met een gelukzalige glimlach ligt Eva Waligór (23) met haar pasgeboren zoontje in de armen. Ze is de eerste patiënt die zaterdag naar het nieuwe ziekenhuis van Hardenberg is verhuisd.

Naast haar de trotse vader van kleine Antoni, Kristian Dudek (27). Het Poolse stel woont al enkele jaren in Nederland. Ze zijn van plan om nog jaren in Coevorden te blijven, om er hun gezin op te bouwen. ,, Dobre ’’, zegt Eva over hoe de verhuizing is verlopen, oftewel ‘goed’.

Nee, ze was niet zenuwachtig over de verplaatsing naar Saxenburgh Medisch Centrum, waar een kwart van de patiënten uit Drenthe komt. Verpleegsters Karin van Goor en Janet Drenth, die moeder en kind begeleidden, vonden de eerste patiëntverhuizing veel spannender. ,,In het oude ziekenhuis kon je blindelings iets vinden. Hier heeft alles een nieuwe plek gekregen. Daar moet je best even aan wennen. Maar alles is goed verlopen’’, zeggen de twee.

‘Het oude gebouw kon echt niet meer’

Karin werkt 34 jaar in het ziekenhuis van Hardenberg, Janet al 40 jaar. Ze hebben jarenlang naar deze dag uitgekeken. ,,Het was de hoogste tijd, want dat oude gebouw kon echt niet meer. Kijk maar eens door het raam naar die blauwe zonneschermen. Sommige hangen er half aan’’, wijst Janet naar het oude gebouw.

,,En dan die roestvlekken vanwege de lekkende riolering’’, vult Karin aan. Om over de liften die om de haverklap dienst weigerden maar te zwijgen.

Iedereen eigen sanitair

Nee, dan het nieuwe gebouw. Wat zijn beide verpleegkundigen blij voor de patiënten, die niet meer op meerpersoonskamers hoeven. ,,En iedere kamer heeft nu eigen sanitair. Niemand hoeft meer ‘s nachts in pyjama schuifelend door de gangen, op zoek naar het toilet.’’

En de kersverse vader? De stoel waarin hij naast het bed zit, kan ‘s nachts uitgeschoven worden tot bed. ,,Natuurlijk blijf ik slapen.’’ Als alles normaal verloopt, kunnen ze de volgende dag naar huis.

Na twee uurtjes verhuizing is een kwart van de in totaal 84 patiënten over. ,,Alles loopt op rolletjes’’, zegt Saxenburgh-bestuursvoorzitter Wouter van der Kam.

Eerste operatie

Om 12 uur ‘s middags volgt de laatste patiënt. ,,Alles is prima verlopen, zoals gepland’’, zegt woordvoerder Greetje Leuninge aan het begin van de avond. ,,Er waren enkele onvolkomenheden, maar die konden ter plekke worden opgelost. En de eerste operatie hebben we inmiddels ook gehad.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu