Coevorder boer is klaar met landjepik

FOTO DVHN

Melkveehouder Harrie IJdens wil geen land meer afstaan aan de gemeente Coevorden. ,,Als ze nog meer land willen hebben, moet mijn bedrijf maar op hun kosten verplaatst worden.’’

IJdens, die ingeklemd zit tussen de N34, buurtschap ’t Klooster en industrieterreinen, heeft de afgelopen jaren verschillende keren land afgestaan aan de gemeente Coevorden. De melkveehouder (vijftig koeien) kreeg voor 7 hectare die hij inleverde voor Leeuwerikenveld II, gronden even verderop terug. De helft van dat nieuwe stuk land moet hij nu opnieuw afstaan vanwege de aanleg van het nieuwe knooppunt van de N34 ter hoogte van ’t Klooster.

,,Daar blijft het niet bij, want Coevorden wil een nieuwe ontsluitingsweg aanleggen vanaf dat knooppunt naar de Hulteweg. Dat moet sowieso over mijn land, zodat ik weer een stuk kwijtraak.’’ Dinsdagavond ging de gemeenteraad akkoord met een voorbereidingskrediet van 50.000 euro voor die zuidelijke ontsluitingsweg. In de toekomst moet die aansluiten op de Rondweg van Coevorden.

Strijd tegen gemeente

IJdens wordt voor het landjepik gecompenseerd, in gronden elders of in financieel opzicht. ,,Maar melkveehouders zitten niet te wachten op dat compensatiegeld of stukken grond ver weg. Ze hebben landerijen rondom de boerderij nodig voor een gezonde bedrijfsvoering’’, zegt onteigeningsdeskundige Bernhard Kootstra uit Dalfsen, die IJdens bijstaat in zijn strijd tegen de gemeente. Des te meer weidegronden IJdens verliest, des te minder koeien hij mag houden. Op dit moment lopen zowel gesprekken tussen Coevorden en IJdens als een formele onteigeningsprocedure. Voor dat laatste kreeg IJdens een dagvaarding. ,,Zeer prematuur en zelfs onterecht’’, oordeelt Kootstra.

Gertjan Zuur (CDA) riep in de raadsvergadering wethouder Jeroen Huizing en boer IJdens op hun verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan een voor ieder aanvaardbare oplossing. Ook de VVD had bij monde van Laurent Zeegers oog voor de belangen van de boer.

Nieuws

Meest gelezen

menu