Coevorder onderzoek: mensen met plasklachten kampen vaak met andere kwalen

De theorie was er al, maar grootschalig onderzoek in Coevorden heeft nu uitgewezen dat mensen met plasklachten ook vaak kampen met andere kwalen in het bekkenbodemgebied. Seksuele stoornissen, problemen met de ontlasting en pijn in het bekkengebied; er is een grote overlap met andere klachten.

Marco Blanker, projectleider van het bekkenbodemonderzoek, stond als arts Maarten van der Weijden bij zijn Elfstedenzwemtocht.

Marco Blanker, projectleider van het bekkenbodemonderzoek, stond als arts Maarten van der Weijden bij zijn Elfstedenzwemtocht. Foto: Henk Jan Dijks

Zo’n 1500 mensen uit Coevorden en Dalen hebben meegedaan aan het eerste deel van het driejarige onderzoek naar bekkenbodemklachten. Projectleider is Marco Blanker, huisarts in Zwolle en verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Minder deelnemers dan gehoopt

Het aantal deelnemers is minder hoog dan gehoopt. ,,We hebben vorige zomer 14.000 brieven de deur uitgedaan. Misschien zijn mensen wat vragenlijstmoe geworden. Voor onze lijst moest je echt serieus de tijd nemen. Mogelijk heeft dat een deel ervan weerhouden. Maar we zijn heel blij met de inzet van de mensen die wel meewerken. Al met al is dit de grootste studie in haar soort. Komende zomer volgt de tweede ronde. Vrijwel iedereen doet opnieuw mee. Fantastisch.’’

Ook was het geen probleem om 400 van de 1600 deelnemers te selecteren voor inwendig onderzoek door een bekkenfysiotherapeut. Daarbij wordt ook met een apparaatje de spierspanning in de bekkenbodem gemeten. Dat is het gebied tussen de navel en het kruis. Inmiddels hebben 200 mannen zo’n meting gehad, waarmee dat deel is afgerond. Bij de vrouwen staat de teller op 134. Vanwege het coronavirus zijn de overige onderzoeken even uitgesteld.

Misleidende reclames voor inlegkruisjes

De bekkenbodem heeft al jaren grote aandacht van Blanker. Hij voert een kruistocht tegen de in zijn ogen misleidende reclames voor inlegkruisjes. Hij ergert zich aan spotjes van vrouwen die midden in het leven staan, maar bij het fietsen of springen ineens wat urine verliezen. Niet erg, want daarvoor zijn immers inlegkruisjes. Maar volgens Blanker is dergelijk incontinentiemateriaal niet de oplossing, maar slechts een hulpmiddel. Urineverlies wordt vaak veroorzaakt door verslapping van de bekkenbodemspieren. En daar valt veel aan te doen.

Zijn de spieren in de bekkenbodem niet sterk genoeg, dan kan de plasbuis niet goed genoeg dichtgedrukt worden. Train je die spieren, dan kunnen klachten sterk verminderen en zelfs helemaal verholpen worden.

Juist ook mannen kunnen er volgens Blanker veel baat bij hebben. Bij plasklachten wordt vaak een vergrote prostaat aangewezen als boosdoener. Daarvoor zijn pillen op de markt die volgens Blanker maar weinig effect hebben. Terwijl hij in zijn praktijk ervaart dat enkele sessies van de bekkenfysiotherapeut de problemen de wereld uit kunnen helpen, bij een deel van de mannen althans.

Erectiestoornissen

Behalve dat plasklachten vaak niet alleen komen maar in combinatie met andere kwalen, is een andere uitkomst dat mannen met seksuele klachten (als erectiestoornissen) een andere spieractiviteit hebben in de bekkenbodem. ,,Om harde conclusies te kunnen trekken is vervolgonderzoek nodig. In de zomer van 2021 is de derde en laatste vragenronde, maar we willen graag daarna voortbouwen op onze huidige resultaten. Een compleet nieuwe studie kost namelijk ontzettend veel geld en energie. We zouden straks ook graag aanvullende studies willen doen naar bijvoorbeeld het effect van behandelingen. Daarvoor vragen we opnieuw subsidie aan.’’

Pijn

Zo hoopt Blanker antwoord te vinden op de vraag of mensen meer spierspanning hebben vanwege pijn, of juist meer pijn vanwege een verhoogde spierspanning. ,,Wellicht is het een soort van cirkel. Meer pijn veroorzaakt meer spierspanning wat weer meer pijn veroorzaakt. Maar we moeten dat verder onderzoeken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu