Coevorden solidair met oppositie in Brest; burgemeester roept partnerstad in Wit-Rusland op niet met geweld te reageren op protesten

Een delegatie uit Coevorden bezocht vorig jaar nog Brest in Wit-Rusland. Foto: Gemeente Coevorden

De Coevorder burgemeester Bert Bouwmeester roept de lokale autoriteiten in Brest op met begrip te reageren op de protesten in de Wit-Russische stad. ,,Geweld mag nooit een antwoord zijn op vreedzame protesten.’’

In een verklaring zegt Bouwmeester dat Coevorden inwoners van Brest ondersteunt die opkomen voor vrijheid van meningsuiting, democratie en eerlijke verkiezingen. ,,De behoefte aan verandering wordt duidelijk zichtbaar. Onze gedachten gaan uit naar de inwoners van onze zusterstad.’’

Bouwmeester maakt zijn oproep rechtstreeks kenbaar aan de burgemeester van Brest. Hij hoopt dat andere zustersteden van Brest zijn oproep delen.

Laatste dictatuur

Coevorden heeft sinds 2000 een stedenband met Brest. Die knelt al die jaren: Wit-Rusland wordt als laatste dictatuur van Europa beschouwd.

Eerder op de dag vroegen D66, PAC en PvdA de burgemeester solidair te zijn met de tegenstanders van president Loekasjenko. Ze willen dat Bouwmeester de stedenband met het Wit-Russische Brest officieel en ondubbelzinnig in het teken stelt van het bevorderen van democratie en mensenrechten.

Inwoners van Wit-Rusland protesteren dagenlang tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Volgens cijfers van de staat heeft Loekasjenko met ruim 80 procent van de stemmen de verkiezingen gewonnen. Oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja zou minder dan 10 procent van de stemmen hebben gekregen.

De tegenstanders van Loekasjenko accepteren de uitslag niet. Zij claimen de verkiezingen te hebben gewonnen met 70 procent van de stemmen. Tichanovskaja is ondertussen gevlucht naar Litouwen. Bij vechtpartijen tussen betogers en een enorme politiemacht zijn de afgelopen dagen tientallen gewonden gevallen en kwam één man om het leven. Er zijn in het hele land meer dan drieduizend arrestaties verricht.

‘Zeer gespannen situatie’

Volgens D66, PAC en PvdA lijkt de uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland op grote schaal te zijn gemanipuleerd door of namens de huidige president Loekasjenko. ,,Dit heeft geleid tot een zeer gespannen situatie, rellen en opstand van een bevolking die zich tegen het regime keert. Ook in Brest vond zondag 2 augustus een oppositiebijeenkomst plaats die bezocht werd door 20.000 inwoners. Maandagavond werd in Brest een demonstratie van 5000 betogers tegen de officiële verkiezingsuitslag uiteengeslagen door de ordetroepen’’, schrijven de drie partijen.

‘Dictatoriaal regime wordt vaak omvergeworpen door oud-medestanders’

„Tegelijk hebben we gezien dat lokaal leden van de ordetroepen hun schild neerlegden en dat moedige ambtenaren, militairen en lokale bestuurders zich tegen de zittende machthebbers hebben uitgesproken. Een dictatoriaal regime wordt vaak omvergeworpen door oud-medestanders”, stelt raadslid Lars Hoedemaker (D66). ,,Dit is daarom het moment om als zusterstad solidariteit te tonen met de inwoners van Brest die verandering willen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu