Coevorder raadsfracties bezorgd over toekomst De Swaneburg

De gemeente Coevorden moet opnieuw extra geld op tafel leggen voor De Swaneburg. Foto DvhN

Raadsfracties in Coevorden maken zich zorgen over de toekomst van sport- en zwemcomplex De Swaneburg. De gemeente heeft daar de afgelopen jaren veel geld in gepompt, maar nu moet opnieuw de portemonnee getrokken worden.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van de begroting. De Swaneburg heeft jaarlijks nog eens 30.000 euro nodig als bijdrage in de exploitatiekosten, terwijl ook de kosten voor onderhoud van het zwembad, de bijbehorende sporthal en de Drostenhal stijgen.

Voor groot onderhoud van deze drie voorzieningen legt Coevorden ieder jaar al 76.000 euro op tafel. Volgens burgemeester en wethouders moet daar nog eens 34.000 euro bij.

,,Dat terwijl de animo voor zwemmen afneemt, nog afgezien van de gevolgen van de coronacrisis’’, zei raadslid Erik Holties van BBC2014.

Energieprijzen en loonkosten

Wethouder Joop Brink (PvdA) zei maar ten dele dezelfde zorgen te hebben. Volgens hem is die extra 30.000 euro als aanvulling in het exploitatietekort het gevolg van ontwikkelingen waar stichting De Swaneburg zelf niets aan kan doen. ,,Zoals de energieprijzen en stijging van loonkosten, als gevolg van de cao. Je kunt niet stellen dat het om een explosie van kosten gaat. Ons zwembad en de twee sporthallen worden aangestuurd voor een bedrag waar menig gemeente met binnenbad jaloers op is. Maar dat een zwembad duur is, dat weten we.’’

De Swaneburg was jarenlang een hoofdpijndossier in Coevorden. In 2013 redde de gemeenteraad het toen nog ‘houtje-touwtje-zwembad’ van de ondergang: voor 1,8 miljoen euro aan gemeenschapsgeld werd het bad alsnog gerenoveerd.

Gasloos

Door gebruik te maken van aardwarmte en een rits aan zonnepanelen moet het bad eind dit jaar geheel gasloos draaien. Dit project kostte een half miljoen euro, waarvan de gemeente 360.000 euro op tafel legde (waarvan 210.000 euro in de vorm van een lening). De provincie kwam met de resterende 140.000 euro over de brug.

Brink gaf aan diep respect te hebben voor de wijze waarop het stichtingsbestuur het zwembad en de twee sporthallen runt. Hij erkende dat de horeca van De Swaneburg - nog afgezien van corona - niet loopt zoals verwacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu