Coevorder tekenaar Willem Hendriks bewijst medemens dienst tijdens coronacrisis

De Coevorder tekenaar Willem Hendriks. Foto: Jolanda Hendriks-van der Molen

Willem Hendriks probeert door te tekenen het leed in Nederland dat wordt veroorzaakt door de ziekte Covid-19 enigszins te verzachten. Gewapend met een potlood tekent de 46-jarige Coevordenaar portretfoto’s na van mensen, die zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte die wordt veroorzaakt door het wereldwijde coronavirus.

De oud-inwoner van Hoogeveen - hij verhuisde tien jaar terug naar de vestingstad - kan het qua tijdsduur op een dag niet te gek maken met de portrettekeningen op A4-formaat, want zijn rug werkt niet altijd mee.

Hendriks heeft een zeker verleden in de muziekwereld, maar stort zich tegenwoordig veel meer op het tekenen. En met zijn rustgevende passie wil hij de medemens belangeloos een dienst bewijzen zolang het virus er is en de crisis voortduurt. Met hulp van papier en potlood is dat het laatste wat de veertiger volgens eigen zeggen kan doen voor nabestaanden. Zij kunnen Hendriks een foto sturen via Facebook Messenger of door te mailen. De kosten van het sturen van de tekening neemt de Coevorder kunstenaar volledig op zich.

Tekentafel

Hendriks krijgt heel veel aanvragen en daarom kan de wachttijd enkele maanden bedragen. Hij gebruikt zijn tekentafel en is zes tot tien uur bezig met een portrettekening om veel details weer te kunnen geven. Dat lijkt dus een dure hobby, maar Hendriks doet tegenwoordig niets liever dan creatief bezig zijn door te tekenen. ,,De grootste voldoening is dat ik mensen iets mee kan geven en hun leed een klein beetje kan verzachten”, zegt de tekenaar. ,,Ik krijg de meest verschrikkelijke verhalen te horen.”

Hendriks heeft nog een lange weg te gaan, want er liggen zeker 140 opdrachten klaar. ,,Toch pak ik elk verzoek op. De wachttijd maakt de mensen niet uit. Nee, ik had niet verwacht dat ik dit aantal opdrachten nu al zou hebben.” De Coevordenaar tekent vooral ‘s morgens en ‘s avonds; ‘s middags gunt hij zijn rug de broodnodige rust. En de kosten? “Die zijn voor mij te overzien, hoor. Veel belangrijker zijn de regels die gelden in Nederland. Mensen, houd je er alsjeblieft aan. Neem dit virus en deze ziekte serieus.”

Tekenaar Willem Hendriks is bereikbaar via Facebook Messenger of door te mailen: willem_hendriks1@outlook.com.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu