College Aa en Hunze geïnstalleerd, oppositie spreekt van ‘lak aan de kiezer’

Fractieleden van PvdA, Combinatie Gemeentebelangen (CGB) en VVD werden donderdagavond tot wethouders geïnstalleerd die komende jaren het nieuwe gemeentebestuur zullen vormen. Oppositie spreekt van ‘lak aan de kiezer’ omdat alle drie partijen bij de verkiezingen minder stemmen hadden dan vier jaar geleden.

Nieuwe college Aa en Hunze. Van links naar rechts: Ivo Berghuis (CGB), Bas Luinge (VVD) en Kiena ten Brink.

Nieuwe college Aa en Hunze. Van links naar rechts: Ivo Berghuis (CGB), Bas Luinge (VVD) en Kiena ten Brink. Foto: Herman van Oost

De coalitie van CGB, VVD en PvdA heeft met 15 van de 21 zetels een ruime meerderheid. Volgens D66-raadslid Arie Fonk is de kans op achterkamertjespolitiek zeer groot. „Besluiten worden in achterkamertjes genomen en de dialoog in de raad is enkel voor de bühne”, meldt hij.

Ook Marie-Claire Neesen, fractievoorzitter van GroenLinks, was tijdens de installatievergadering fel. Zij benadrukte dat GroenLinks en D66 in de gemeente meer stemmen haalden dan ooit tevoren, terwijl VVD en CGB één zetel verloren. Ze noemt het onfatsoenlijk dat de formerende partij CGB niet liet weten waarom de afvallers niet in de coalitie kwamen. In de vorige collegeperiode was haar partij coalitiepartner.

Kritiek op formateur en afscheidsfeest

Neesen wil bij de volgende verkiezingen in 2026 graag een onafhankelijke formateur „die verder kijkt dan de Gemeentebelangen-neus lang is.”. Nu begeleidde voormalig CGB-wethouder Henk Heijerman de formatie.

Nieuws

menu