College Aa en Hunze houdt optie voor fastfood-restaurant langs de N33 open. Maar dat kan helemaal niet.

Bij de afslag van de N33 bij Rolde zou het mogelijk moeten zijn om een fastfoodrestaurant te beginnen bij het tankstation bij Rolde-Zuid, schrijft het college van Aa en Hunze. Maar het college kan daar helemaal geen toestemming voor geven.

Rolde-Zuid

Rolde-Zuid Foto: DvhN/Bas van Sluis

Dat beweren raadsleden Henk Santes (PvdA) en Arie Fonk (D66). Volgens hen is in het eerdere bestemmingsplan vastgelegd dat er alleen een bowlingbaan of partycentrum op het nieuwe industrieterrein mag komen. ,,Als het college daar een fastfoodrestaurant zou willen, moet het daarvoor eerst weer langs de gemeente”, zegt Santes die dat heeft laten toetsen.

Het is volgens hem en Fonk daarom des te opmerkelijker dat, in antwoord op vragen van D66, burgemeester en wethouders van Aa en Hunze schrijven dat ‘een fastfoodrestaurant binnen de bestemming horeca niet wordt uitgesloten’.

Rondrit en overkapping

Maar binnen het huidige bestemmingsplan past dat zeker niet, zeggen de twee raadsleden. Fonk zegt dat er op de tekening op het bouwbord wel een fastfoodpunt is ingetekend. ,,Met een rondrit er om heen en een overkapping.” De gemeente schrijft inderdaad dat op die locatie horeca is toegestaan.

Eerder maakten Buurtvereniging Nooitgedacht en de Vereniging van Eigenaren (VvE) Wonen in het Bos zich middels een petitie al druk over de ontwikkelingen bij Rolde-Zuid. Bij de N33-afslag van Rolde moet een nieuw bedrijventerrein komen.

Vorige week zijn de eerste werkzaamheden bij het nieuwe ‘Ambachtenterrein’ van twee hectare groot begonnen. Volgens de initiatiefnemer is het de bedoeling om het gebied tussen de N33 en de Borgerderstraat (N857) in te vullen met een hoogwaardig bedrijventerrein. ,,De doelstelling is om het mooiste bedrijventerrein van Drenthe neer te zetten”, vertelt gebiedsontwikkelaar Jan Wekema uit Balloo.

Luchtballonnetjes

Wekema kent de verhalen over een fastfoodrestaurant, maar dat slaat volgens hem nergens op. De kans dat er zoiets komt op het terrein is nul, zegt hij. Volgens Wekema was dat ook niet aan de orde. ,,Luchtballonnen van mensen uit de politiek die willen scoren. Of er ooit horeca komt, is zelfs maar de vraag. Hoewel het wel een toplocatie is.”

In de aanvankelijke plannen is ruimte ingetekend voor 220 parkeerplaatsen. Wekema verwacht dat het er iets minder zullen worden. Het lijkt wel nagenoeg zeker dat Fieten Olie uit Hollandscheveld een tankstation gaat beginnen op het terrein. Die zijn nu nog bezig met de vergunningaanvraag. ,,Ik had wel gehoopt dat het iets sneller zou gaan, maar het gaat uiteindelijk wel door.”

De snelheid van het proces valt Wekema sowieso een beetje tegen, maar het komt volgens de ondernemer uit Balloo uiteindelijk goed. ,,Het heeft even tijd nodig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu