'College Emmen moet zelf uitleg geven over windmolens'

RWE wil drie windmolens bouwen aan de Oostpolderdijk

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) moet direct na het collegebesluit, waar in Emmen de windmolens komen, de bevolking zelf uitleg verschaffen.

Hij en zijn mede-collegeleden moeten het raadhuis uit en de boer op en vertellen waarom voor de betreffende locaties is gekozen. Dat is de beste manier om nog enig draagvlak te krijgen bij de bevolking.

Met die aanbeveling komen Reinder Hoekstra en Rob Rietveld van het Platform Windkracht 3. Dat begeleidde in opdracht van de gemeente Emmen de afgelopen tijd het zogenoemde gebiedsproces, dat de bevolking in staat stelde om haar stem te laten horen over de komst van windmolens. Emmen moet er van de provincie 32 plaatsen.

Verhitte gemoederen
Vooral de recente extra stap, nodig om de Emmenaren uit te leggen wat de projectontwikkelaars er financieel tegenover stellen, heeft de gemoederen in Emmen extra verhit, constateren Hoekstra en Rietveld gisteravond op de slotbijeenkomst van het gebiedsproces in hotel Van der Valk. ,,Veel inwoners van Emmen voelen zich genegeerd. De ene projectontwikkelaar voldoet niet aan de voorwaarden van de gemeente en de andere ontwikkelaars komen maar met twee A4’tjes.’’

Windkracht 3 doelt daarbij op enerzijds de combinatie Raedt-huys/Yard en anderzijds Intocon Groep en een aantal boeren uit het gebied De Vennen bij Roswinkel. De eerste kwam met een compleet plan voor 32 windmolens, verdeeld over drie locaties (Pottendijk, Zwartenbergerweg, N34), maar zegt dat er alleen een businesscase is als de molens zo’n 200 meter hoog mogen worden in plaats van 149 meter en als ze 30 jaar mogen blijven staan in plaats van 16 jaar. Intocon Groep en de boeren uit De Vennen voldoen wel aan de voorwaarden, maar lieten ook veel vragen achter.

Mager
,,Erg mager’’, noemen Rietberg en Hoekstra de voorstellen van de ontwikkelaars. ,,Inwoners vinden hen arrogant omdat ze niet de moeite nemen aan de voorwaarden van de gemeente te voldoen. Sommige dorpen zijn bang voor een schokeffect, omdat de boeren met grondposities recht tegenover de inwoners staan.’’ Die moeten het waarschijnlijk doen met zo’n 4000 euro per molen per jaar, te verdelen over omwonenden.

Alle deelnemers aan het gebiedsproces krijgen vanaf vandaag de gelegenheid om online een vragenformulier in te vullen. Maar het wachten is vooral op de bevindingen van een commissie van drie, die de ingediende projecten toetst en volgende maand met haar bevindingen komt. Dan blijkt immers of de gemeente Emmen vasthoudt aan haar eigen voorwaarden.

Nieuws

Meest gelezen

menu