College van B en W Assen: Moment van bezinning na onrust over warmtetransitie Kloosterveen

De ordners met e-mails die wethouder Karin Dekker overhandigd kreeg van Duurzaam Kloosterveen.

Het college van B en W in Assen last een ‘moment van bezinning’ in na alle onrust over de warmtetransitie, die de komende jaren moet gaan plaatsvinden in de Asser wijk Kloosterveen.

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente heeft inmiddels de Transitievisie Warmte vastgesteld, maar veel wijkbewoners zetten de hakken in het zand, omdat zij als aangewezen proeftuin vrezen – al dan niet gedwongen – nog voor 2030 van het gas af te moeten gaan. Het enige alternatief dat tot nu toe wordt aangeboden door de gemeente is een all electric warmtepomp en bewoners zijn bang dat dit hoge kosten met zich meebrengt. 

Discussie met wethouder Dekker

De Werkgroep ‘Duurzaam Kloosterveen’ voert daar al enige tijd een discussie over met de verantwoordelijk wethouder Karin Dekker. De werkgroep wil twee garanties: dat niemand tot een keuze wordt gedwongen en dat het jaartal 2030 als streefdatum uit de visie wordt gehaald. Volgens de werkgroep moet ook Kloosterveen tot 2050 (Klimaatakkoord) de tijd krijgen om van het gas af te gaan en voor eventuele nieuwe (en goedkopere) alternatieve ‘groene energie’ te kunnen kiezen. 

Gesprek met werkgroepleden

De gemoederen liepen tijdens die discussies tussen de wethouder en de werkgroep soms hoog op. Het college: ‘Er is afgelopen periode veel onrust ontstaan in Kloosterveen over de plannen om woningen duurzaam te verwarmen. Het college wil nu een moment van bezinning inlassen. We hebben de Werkgroep Duurzaam Kloosterveen voor een gesprek uitgenodigd en zij zijn daartoe bereid. Vanwege het mei-reces zal dat gesprek na 11 mei plaatsvinden.’

De gemeenteraad wordt daarna geïnformeerd over hoe het proces vervolgens wordt hervat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu