Colombiaanse topcrimineel opgepakt in cokemanege Nijeveen: 'Heroïnekoning' kreeg in Amerika 32 jaar cel

Een kopstuk van een internationale drugsbende in Amerika is een van de verdachten die bij de inval in de cocaïnewasserij in Nijeveen is opgepakt. Het gaat om de geboren Colombiaan Alejandro C. (40). De ‘narcoticakoning’ werd in de VS veroordeeld tot 32 jaar cel.

Een foto van de aanhouding van Alejandro C. in de Colombiaanse hoofdstad Medellin. Foto: Drug Enforcement Administration, USA.

Een foto van de aanhouding van Alejandro C. in de Colombiaanse hoofdstad Medellin. Foto: Drug Enforcement Administration, USA.

C. kwam in 2018 vervroegd vrij en keerde terug naar zijn geboorteland. Afgelopen zomer werd de Colombiaanse topcrimineel gearresteerd in Nijeveen. Dat bevestigen de openbaar aanklager in de VS en het Openbaar Ministerie in Nederland.

De Colombiaan leidde een grote drugsbende, die begin dit millennium jaarlijks 250 miljoen dollar heroïne Amerika in smokkelde. C. werd daarnaast beschuldigd van omkoping van rechercheurs, afpersing en witwassen, zegt openbaar aanklager Ted Romankow van New Jersey.

Razendsnel uitgegroeid tot ‘kingpin’

Om veroordeling te ontlopen, vluchtte C. in 2003 naar Colombia vanuit zijn woonplaats Union County. Hij woonde daar sinds zijn zevende.

Eenmaal in Colombia groeide hij uit tot een ‘kingpin’, zegt Romankow. „Hij veranderde razendsnel van een lage dealer in de VS naar een belangrijke handelaar in Colombia.” Hij is nog maar 23 jaar als hij door de autoriteiten wordt aangemerkt als leider van de bende.

In 2005 worden 18 contacten en familieleden van C. gearresteerd. Sommigen verdwijnen tientallen jaren achter de tralies.

Aanhouding was mega-operatie

Het onderzoek naar de bende van C. was een mega-operatie, zegt Romankow. Zowel de DEA (Drug Enforcement Administration) en de inlichtingendiensten in Colombia werken er jarenlang voor samen. In totaal worden 54 telefoons getapt.

Het kost een groep van zo’n zestig rechercheurs ruim vier jaar om de schuilplaats te achterhalen van de ‘koning van de heroïne’, zoals C. door El Tiempo, een landelijk dagblad in Colombia, wordt omschreven.

Op 11 augustus 2008 wordt hij opgepakt in Medellin. De stad waar Pablo Escobar een enorm cocaïnekartel leidde. De drugsbaron stierf er in 1993 door politiekogels.

‘Beerput van gif’

In juli 2009 wordt C. uitgeleverd aan de VS. „Zijn beerput van gif verspreidde zich door de stad. C. was niets anders dan een drugshandelaar”, zegt Romankow nadat C. in 2010 in Union County een celstraf van 32 jaar krijgt.

Maar de narcoticakoning komt een kleine acht jaar later weer vrij. Wegens goed gedrag hoeft hij slechts eenderde van zijn straf uit te zitten. Begin 2018 wordt hij uitgezet naar zijn thuisland, bevestigt het OM in Nederland.

Een kleine tweeënhalf jaar later komt C. weer boven in een omvangrijke drugszaak. Hij wordt op 7 augustus 2020 aangetroffen in de cocaïnewasserij in Nijeveen, waar naar schatting van het OM capaciteit was om dagelijks 150 tot 200 kilo coke te winnen uit steenkool. Bedoeling is om met een chemisch proces de cocaïne uit steenkool te wassen, die in het land van herkomst, hoogstwaarschijnlijk Colombia, met eenzelfde methode is ingewassen. Het poeder is zo niet zichtbaar tijdens het vervoer. (Tekst gaat verder na de foto)

Aanvankelijk meent justitie dat C. samen met de dertien andere Colombianen slechts een ‘onderknuppel’ is in Nijeveen. Na de EncroChat-hack stelt justitie die verdenking bij en hevelt het zijn dossier over naar de groep verdachten die afgelopen donderdag voor de rechter verschenen: de vermeende criminele organisatie achter ‘Nijeveen’.

‘Zeer professionele en grote wasserij’

Volgens de officier van justitie was het lab niet zo groot en professioneel geworden als deze organisatie zich er niet mee had bemoeid. De groep verdachten had de kennis, de kunde, de corrupte contacten bij de politie én het geld. De eerdere veroordeling van C., past in dat beeld.

Het vermoeden van het OM is dat hij de opbouw coördineerde en later als meewerkend voorman in de wasserij werkte, waarbij hij de andere Colombianen aanstuurde. C. zou in die tijd via EncroChat actief contact onderhouden met Oguz H., de initiator van het lab, over de voortgang.

Leanne Toet, de advocaat van de Colombiaan, wil niet inhoudelijk ingaan op vragen van Dagblad van het Noorden over haar cliënt. Ook andere advocaten in de opzienbarende strafzaak willen niet reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Drugslab Nijeveen
menu