Column Rosa: Dommer

‘Waarom doe jij je dommer voor dan je bent?’’, de kale man met intelligente bril vraagt het me op een nogal aanmatigende toon. Ik had hem net de weg gevraagd op Schiermonnikoog.

Toegegeven, je moet flink je best doen om er te verdwalen, maar mijn ruimtelijk inzicht is er een van een pinda. Tijdens mijn rijexamen werd ik gevraagd naar huis te rijden (in de stad). Bij afslag Ten Boer zei de examinator dat ik de navigatie maar aan moest zetten want hij wilde graag nog voor het donker thuis zijn.

Sexy en dom

Toch vind ik het een lelijke vraag: waarom ik me dommer voordoe dan ik ben. Wie weet doe ik me juist wel veel slimmer voor en lukt dat aardig. Ik weet deels waar het aan ligt: ik heb mijn stem nou eenmaal niet mee. Hij is hees en ik schijn uitzonderlijk traag te spreken. Dat wekt ergernis op. De eerste keer dat ik op de radio kwam om over een serieus onderwerp te praten, belden luisteraars woedend op. ,,Zij hoort bij een 06-sekslijn, niet bij de radio.’’ Die opmerking kreeg ik tijdens mijn studententijd wel vaker, dat ik een ‘sexy’ stem heb. Sexy en dom liggen kennelijk in hetzelfde domein.

Het kan erger, een collega belde iemand voor een interview. Hij praat wat langzamer door een stuk of drie tia's, maar met zijn verstand is niks mis. Na twee minuten zei de persoon die hij aan de lijn had: ,,Belt u mij maar terug als u wakker bent’’, en kwakte zo de hoorn erop.

Kwestie van accepteren

Ik schrik als ik mijn stem terug hoor. Vooral als ik medeleven betoon, knijp ik met mijn stem alsof ik de inhoud van een heliumballon heb opgezogen. Het helpt wel, mocht er iemand geëmotioneerd raken, dan schieten ze door mijn stem spontaan in de lach. Toch vind ik jammer dat ik klink als een kind van vier en daar op wordt afgerekend. Met mijn beste vriendin die logopedist is doe ik regelmatig oefeningen en ik ben zelfs bij de KNO-arts geweest. Er is weinig aan te doen. Kwestie van accepteren.

De collega belde trouwens dertig seconden later doodkalm terug. Dubbel zo traag mompelde hij: ,,Goede... (pauze van vier seconden).. morgen. Ik geloof dat de wekker net is afgegaan.’’

Wat een held.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu