Column Rosa Timmer: Gestoord

Foto: Archief Corné Sparidaens.

Ik kan niet tegen onregelmatig geluid. Tikken van een toetsenbord? Prima. Een deurbel? DRAMA. Gemompel van Jeroen Pauw op de achtergrond? Geen probleem. Maar een hoester in het publiek en ik word gek. Nog gekker, ja. De afstandsbediening houd ik daarom altijd met witte knokkels vast. Om reclame zo snel mogelijk op stil te zetten. Helemaal gestoord word ik ervan. Commercials zijn erop gericht om mensen te laten opkijken, en dus staat het bol van irritante belletjes en uitgegierde slogans. De reclame van Kruidvat doet mij verlangen naar mijn graf.

Vriend snapt dit niet. Na vijf jaar kijkt hij nog altijd verbaasd als ik woedend op de uitknop van de radio druk. Hij kijkt graag tv en luistert radio door elkaar. Het liefst voert hij tegelijkertijd een gesprek op zijn telefoon. Het is alsof ik stemmen in mijn hoofd hoor en ondertussen van een flatgebouw word gegooid.

Ik heb het van mijn moeder, die krimpt ineen als ze mijn vader hoort rommelen als ze een boek leest. Het is alsof we niet kunnen filteren. Mijn moeder doet tegenwoordig haar hoorapparaat uit. Ze noemt dat ‘een luxe'.

Vriends nieuwste hobby is het aanzetten van de radio om vijf uur 's ochtends als we nog in bed liggen. Ik zweer dat ik mezelf heb proberen te wurgen toen ik om 05:10 de jingle van Radio Nóóóóórd hoorde. Het doorklieft mijn trommelvlies. Het kinderachtige ingezongen deuntje, het niet te hachelen dialect van Harma Boer en de overenthousiaste verslaggevers om half zes. Als er was verteld dat ze dit in Abu Ghraibgevangenis als marteling gebruikten, dan had ik dat zo geloofd.

Als wraak laat ik zijn wekker vanaf morgen iedere nacht op een ander moment afgaan. Ik fantaseer erover dat hij wakker schrikt, zich wast, aankleedt en grommend naar beneden gaat alwaar hij erachter komt dat het nog maar drie uur 's ochtends is.

Dat zal hem leren.

Nieuws

Meest gelezen

menu