Column Rosa Timmer: Pink

Foto: Archief Corné Sparidaens.

In een bekend bronnenbad met sauna’s kwamen vriendin en ik in een verwarrende toestand terecht. In de sauna hoor je naakt te zijn, maar tot onze verrassing zagen we mensen in badkleding. Dus wij, hop, bikini aan. Weer naar beneden: zit iedereen in zijn blote tampeloeres te dampen. Wij opnieuw naar boven, bikini uit. Naar een ander hok, wat schetst onze verbazing? Iedereen in badjas.

Het was inmiddels een half uur later en we hadden nog geen zweetdruppel gezien. Bij het bestuderen van de huisregels bleek dat er drie verschillende dresscodes waren. De sauna moet naakt, tenzij het aan de andere kant van de muur is. Waar de hete bronnenbaden beginnen, eindigt het bloot zijn. Tussendoor moet de badjas aan. Oké.

Daarom was ik blij te lezen over de Japanse ‘ onsen ’. Dat zijn hete bronnenbaden waar je standaard naakt in gaat. In Japan dus, daar gaan vriend en ik heen op vakantie. Ik vertelde vriend hoeveel zin ik erin had om samen naar de onsen te gaan. Hij werd bleek. ,,Wat? Ik ga niet naakt!’’ Dat zegt hij hier ook altijd, maar dan met het excuus dat hij bang is dat hij een bekende tegenkomt. ,,Niemand kent jou daar’’, suste ik.

,,Ik wil niet dat iemand mij ziet!’’, klonk hij nog iets wanhopiger. Hij weet dat ik hem aanzet tot nieuwe avonturen die hij achteraf leuk vindt, maar dat risico wil hij overduidelijk niet lopen. Ik had gelukkig een geheime troef.

Ik vertelde over een Nederlandse kennis die in Azië woont. Toen ik er een keer op bezoek zou gaan, smeekte hij me westerse condooms mee te nemen. De maatvoering verschilt namelijk nogal. En hoezeer je je in een te kleine broek kunt wurmen en het dan best wel goed komt, met een condoom is dat minder handig. Ik was overigens te laat in Azië, hij had zijn vriendin al zwanger gemaakt.

Ik vertel het met flink aangedikte handgebaren zoals een pink in vergelijking met een onderarm. Ik zie vriend een steeds bredere glimlach krijgen.

Ineens ziet hij zich er stoer rondlopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu