Comité De Lariks boos over beheer natuur

Het nieuws dat Het Drentse Landschap het beheer van bos en natuur in Assen gaat uitvoeren is het bewonersinitiatief in de wijk de Lariks rauw op het dak gevallen.

Voorzitter Joop Beute van het bewonersinitiatief las vrijdagmorgen in Dagblad van het Noorden over de beheerplannen en had weinig tijd nodig om samen met zijn vrouw Klare met zijn activiteiten voor het comité te stoppen. ,,Het ging mij vanaf het begin om een goed onderhoud van landgoed De Lariks’’, stelt Beute. ,,Bij de gemeente weet ik waar ik zijn moet, als het naar een andere partij gaat, ben ik zo een jaar kwijt om de contacten weer op te bouwen. Daar heb ik geen zin in.’’

Enquête

Het buurtinitiatief hield een enquête onder de bewoners die over veel meer ging dan het groen in de buurt. Ook veiligheidsaspecten, voorzieningen en activiteiten waren onderwerp van onderzoek. ,,Dat hebben we allemaal meegenomen, het was veel werk en nogmaals... Het ging mij puur om het landgoed’’, aldus Beute.

Het comité had op verschillende momenten contact met verantwoordelijk wethouder Ruud Wiersema (Stadspartij Plop) maar die liet volgens betrokkenen nooit doorschemeren dat er iets wezenlijks ging veranderen bij het groenonderhoud in Assen. Beute is daardoor teleurgesteld en is van mening dat zijn inspanningen gedurende een jaar voor niets geweest zijn.

Twijfels

Er bestaan twijfels binnen het bewonersinitiatief of Het Drentse Landschap wel de ideale beheerder is als het gaat om een landgoed. ,,Het Drentse Landschap is vooral een natuurorganisatie en geen cultuurorganisatie’’, schrijft een van de betrokkenen. Hij wijst erop dat de organisatie ook landgoed Oldengaerde heeft verworven en niet goed weet wat het er mee aan moet.

Landgoed De Lariks is een fraaie villa met een karakteristieke klokvormige voorgevel die werd gebouwd in 1915. Het pand is een rijksmonument sinds 1994 en ligt in een speciaal ontworpen tuin en het aanpalende Lariksbos. Laatstgenoemde is een vrij toegankelijk gebied dat de omwonenden met hun buurtinitiatief publieksvriendelijker beoogden te maken.

Jaren zestig

In de jaren zestig werden de omliggende woonhuizen gebouwd door de gemeente Assen, die aanvankelijk plannen had ook een deel van het landgoed aan uitbreidingsplannen te offeren. De Lariks is opleidingscentrum voor kraamverzorgsters geweest, VVV-kantoor en gezinsvervangend tehuis. Het huis wordt sinds 2001 weer bewoond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu